Kurc: Zapadni Balkan treba da je deo EU

Beč, 28.06.2014. – Sebastijan Kurc izjavio da je region Balkana integralni deo Evrope i istakao da svi napori treba da budu usmereni da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU.

„Smatramo širenje EU najpouzdanijim načinom širenja mira, stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu. Bez članstva svih zemalja u EU, Unija će ostati nepotpuna”“, poručio je austrijski šef diplomatije u intervjuu za European Western Balkans dostavljenom Tanjugu, a koji će taj portal objaviti u ponedeljak.

Što se tiče odnosa Austrije i zapadnog Balkana, Kurc je podsetio da je od dolaska na dužnost šefa diplomatije odredio evropsku integraciju zemalja zapadnog Balkana kao jedan od svojih prioriteta i ukazao da su napori Beča u tom regionu oslonjeni na četiri stuba.

„Prvi je da politički podržavamo širenje EU na taj region. Drugi je da smo prvi strani investitor u region kao celini. Treći da je zapadni Balkan prioritetni region za Austrijsku agenciju za razvojnu saradnju, a četvrti da pružamo podršku kroz tvining i projekat Tehničke pomoći i razmene informacija (TAIEX) Evropske komisije“, objasnio je šef austrijske diplomatije.

Širenje EU na zapadni Balkan stvorilo bi situaciju pobednika na obe strane, rekao je austrijski ministar koji veruje da bi to pomoglo i da se zatvore preostala otvorena pitanja na Balkanu, uključujući nefunksionisanje institucija BiH i odnose Beograda i Prištine.

„Mi verujemo da će približavanje EU odlučujuće doprineti prevazilazenju institucionalnih problema i nerešenih političkih pitanja kao i prevazilaženju teške ekonomske situacije,“ rekao je on.

Istovremeno on je podsetio da je Savet EU postavio „vladavinu prava“ kao prioritet procesa širenja uopšte, te da su reforme u toj oblasti, bez preduslov za stabilnost, ekonomski rast i prosperitet.

Na pitanje šta bi on kao šef diplomatije jedne zemlje koja je članica EU ali ne i NATO savetovao srpskim kolegama, čija se zemlja proglasila neutralnom, Kurc je rekao da Austrija nema nameru da pristupi Alijansi ali da je pouzdan partner NATO od ulaska u program Partnerstvo za mir.

Austrija aktivno učestvuje u mirovnim operacijama te organizacije, kao što je na primer Kfor na Kosovu, podsetio je on.

Upitan gde će biti EU za pet do 10 godina Kurc je ocenio da je poslednjih par godina postignut uspeh u sagledavanju kriza i stabilizaciji privredne i monetarne unije.

„Finansijska i ekonomska kriza je podsetila koliko smo svi zavisni I da je u pojedinim oblastima potrebno više Evrope, a ne manje. Imajući u vidu izazove sa kojima se danas suočavamo, održavenje konkurentnosti evropske ekonomije i industrije, kao i promocija rasta i radnih mesta biće ključni prioriteti narednih godina“, ocenio je on.

Osvrćući se na obeležavanje stote godišnjice početka Prvog svetskog rata Kurc je ukazao da bi zajednička komemoracija trebalo da podvuče da su ranije podele prevaziđene.

U tom kontekstu, podsetio je da Kulturni forum Austrije u Beogradu podržava niz programa razmene za studente, koji im omogućava da putuju u Austriju i Evropu, kako bi bolje razumeli EU.

Izvor: TANJUG