Flekenštajn: Ne odustajati od proširenja EU

Brisel, 16. 12. 2014. – Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn smatra da je EU dužna da aktivno podržava reformske procese na putu Zapadnog Balkana ka članstvu. Dužnost političkih lidera u regionu je da ne gube zamajac u ambicioznim reformskim naporima, jer odustajanje od proširenja nije opcija, ocenjuje Flekenštajn.

Knut Flekenštajn je, u autorskom tekstu na portalu European Western Balkans, naveo da je aktivna strategija proširenja važna kako bi zemlje kandidati za članstvo u EU ostale snažno angažovane i kako bi se unapredio proces pristupanja na Zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug.

„S obzirom na značaj Zapadnog Balkana za same temelje spoljne politike EU, povlačenje EU iz perspektive proširenja na ostale zemlje regiona nije opcija. EU se ne može i neće povući iz svoje odgovornosti za najbliže evropske susede“, istakao je Flekenštajn, koji je potpredsednik grupe socijalista i demokrata u EP i izvestilac za Albaniju.

Flekenštajn smatra da politika proširenja EU treba da uzme u obzir tekuće napore u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Ističe da izgledi za pristupanje EU ostaju značajan podsticaj za sveobuhvatne političke i ekonomske reforme, ali napominje da nije dovoljno pojedinačno pripremati zemlje Zapadnog Balkana za pristupanje.

„Kao buduće članice EU, one moraju da sarađuju na dnevnoj bazi unutar i izvan evropskih institucija. Dobrosusedski odnosi su kamen temeljac evropskih integracija od samog početka 1950-ih“, navodi poslanik.

Kako kaže, EU kao celina mora aktivno da podržava reformske procese na putu ka članstvu i, ističe, ključno je da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti sprovode reforme kao što je dogovoreno u pretpristupnom i pristupnom procesu, i rade svoj „domaći zadatak“ kako bi napredovale ka EU.

„Vlade i društva na Zapadnom Balkanu moraju da budu ubeđeni u političke i ekonomske prednosti evropskih integracija“, ističe Flekenštajn.

Prema njegovim rečima, integracija Zapadnog Balkana u EU može biti uspešna samo ako građani bolne reforme u dogledno vreme shvate kao potrebne i kao nešto što će srednjeročno ili dugoročno doneti politički, ekonomski i društveni napredak.

„Dužnost političkih stranaka je da posreduju između naroda i države, kao i da objasne reforme kako bi se ideja o EU i evropskim vrednostima učvrstila među političkim liderima, državnim administracijama i širem društvu“, kaže Flekenštajn.

Izvor: TANJUG