Beograd da se uzdrži od „antievropske retorike“

Brisel, Beograd, 16.02.2015. – Vlada Srbije poziva se da se uzdrži od antievropske retorike i da vodi redovne dijaloge i javne konsultacije sa svim akterima kako bi osigurala punu transparentnost pristupnih pregovora i dostavila sve informacije za konstruktivnu debatu u vezi sa funkcionisanjem i članstvom u EU, navodi se u usaglašenim amandmanima na predlog rezolucije Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, u koje je Danas imao uvid. Značajan segment odnosi se i na potrebu usaglašavanja spoljne politike Beograda sa EU, naročito kada je reč o Rusiji.

U dokumentu se pohvaljuje rad nezavisnih regulatornih tela u Srbiji, poput zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja, i ističe njihov doprinos unapređenju pravnog okvira. Kako se navodi, nužno je da vlasti „osiguraju njihovu nezavisnost i u potpunosti sa njima sarađuju“, što podrazumeva obezbeđivanje svih nužnih finansijskih i administrativnih resursa koji su im neophodni za rad.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, podseća za Danas da su na predlog rezolucije podneta ukupno 222 amandmana, a usaglašavanje amandmana među poslaničkim grupama koje su zainteresovane za izveštaj obavljeno je prošle sedmice.

– Usaglašeni amandmani će se zajedno sa članovima koji nisu bili sporni naći u Izveštaju o Srbiji, koji će biti usvojen sredinom marta na plenarnoj sednici EP u Strazburu. Kako praksa Evropskog parlamenta nalaže, izvestioci iz senke poslaničkih grupa imali su prioritet u predlaganju amandmana u ime svojih grupa. Budući da Mekalister dolazi iz redova Evropske narodne partije, izvestioci iz senke predstavnici su ostalih grupacija u parlamentu. Kao što se i očekivalo amandmani desničarskih hrvatskih poslanika iz redova HDZ-a i HSS-a, nisu naišli na odobrenje, pa se neće naći u kompromisnom tekstu rezolucije. Ovo će biti veliko iznenađenje za domaće medije koju su nedeljama izveštavali o tome. U usaglašenom tekstu nema ni pomena izmena zakona o ratnim zločinima, ni slučaja Šešelj – objašnjava sagovornik Danasa.

On precizira da se na samom početku usaglašenog teksta poziva na skoro otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava, kao i da poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, bude što bolje definisano.

– Mišljenja sam da je poziv na što jasnije definisanje poglavlja 35 najznačajniji član ovog izveštaja. Takođe, u kompromisnom tekstu Srbija se zajedno sa zemljama regiona, poziva da reši sve bilateralne sporove na konstruktivan način i uz dobrosusedsko razumevanje. Pozdravljaju se dosadašnji koraci u pomirenju sa zemljama regiona, posebno sa Mađarskom, kao i pregovori sa Prištinom, uključujući učešće Srba u kosovskim institucijama – navodi Nemanja Todorović Štiplija.

Govoreći o usklađivanju spoljne politike, Todorović konstatuje da se u kompromisnom tekstu našao i amandman poslanika liberala Iva Vajgla, nekadašnjeg jugoslovenskog diplomate, „koji je vrlo svestan situacije u kojoj se Srbija nalazi“.

– Tu se podvlače tesne tradicionalne ekonomske, društvene i kulturne veze između Srbije i Rusije, a navodi se i deo amandmana italijanskog poslanika Fabija Kastada, koji smatra da Srbija može da odigra ključnu ulogu u odnosima EU i Rusije. Na samom kraju napominje se da je Srbija bila domaćin licima kojima je EU zabranila izdavanje viza, kao i da organizuje vojne vežbe sa Rusijom, ukazuje naš sagovornik.

Prema Todorovićevim rečima, podvlači se da su medijske slobode jedna od najznačajnijih vrednosti EU, pa se izražava zabrinutost zbog pogoršanja uslova za puno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i naglašava se potreba potpune transparentnosti vlasništva nad medijima.

– Takođe izražava se zabrinutost zbog pritisaka i pretnji novinarima, što dovodi do povećane autocenzure u srpskim medijima… Najzad, Vlada se poziva da osigura transparentan proces imenovanja i unapređenje državnih službenika i javnih funkcionera, zaključuje Todorović.

Mekalister u Srbiji

Izvestilac EP Devid Mekalister, kaže da se raduje što će ove nedelje, od 19. februara boraviti u višednevnoj poseti Srbiji, gde će obići Svilajnac i imati odvijene razgovore sa državnim zvaničnicima. On bi trebalo da razgovara sa: predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predsednicom Skupštine Majom Gojković, ombudsmanom Sašom Jankovićem, liderima opozicije, predstavnicima diplomatskog kora, biznisa i nevladinih organizacija.

Autorke: M. Stojanović – L. Valtner

Izvor: Danas