Evropski parlament zabrinut zbog migranata s Kosova

Brisel, 12.02.2015. – Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Kosovo Urlike Lunaček, u nacrtu izveštaja o kojem će se glasati u martu, izražava snažnu zabrinutost zbog nedavnog porasta broja građana koji napuštaju Kosovo i prelaze u zemlje EU i poziva prištinske vlasti da se efikasno bore protiv kriminalnih mreža koje učestvuju u trgovini ljudima.

Lunaček u nacrtu izveštaja, u čije delove je imao uvid portal European Western Balkans, govori o problemu ilegalne migracije i navodi, između ostalog, da je EP uzeo u obzir progres koji je Kosovo postiglo u ispunjavanju obaveza oko vizne liberalizacije, ali i da poziva vlasti u Prištini da učine dodatne napore, uključujući usvajanje četiri važna stuba zakonodavstva.

EP takođe izražava snažnu zabrinutost zbog nedavnog porasta broja građana koji napuštaju Kosovo i prelaze u zemlje EU i poziva prištinske vlasti da se efikasno bore protiv kriminalnih mreža koje učestvuju u trgovini ljudima, kao i da jasno objasne javnosti da ima malo izgleda da će zahtevi za azil biti prihvaćeni, navodi se u nacrtu izveštaja Lunačekove, prenosi portal European Western Balkans.

U nacrtu se takođe dodaje da EP „sa zabrinutošću konstatuje visoku stopu nezaposlenosti, posebno među mladima, kao i značajan pad direktnih stranih investicija u trećem kvartalu 2014. godini. EP takođe poziva Kosovo da poboljša poslovno okruženje, posebno za mala i srednja preduzeća i poziva Komisiju da obezbedi pomoć mladim preduzetnicima kroz IPA fondove, uključujući olakšavanje veza sa preduzetnicima iz zemalja članica EU“.

EU da učini više za viznu liberalizaciju

Lunaček navodi da će u njenom izveštaju jasno biti stavljeno do znanja da EU mora učiniti više kako bi Kosovu dalo jasnu perspektivu mape puta vizne liberalizacije.

„Dijalog o vizama sa Kosovom je počeo u novembru 2011. i predstavljao je važan signal za normalizaciju i stabilizaciju. Međutim budimo otvoreni i realistični: bivša vlada je postigla dosta na tehničkom nivou, ali ministri unutrasnjih poslova EU moraju dati svoj pristanak za viznu liberalizaciju. Pri tom, nedavni porast broja građana koji napuštaju Kosovo, uključujući Rome, Aškalije i Albance, šalje veoma loš signal“ navodi Lunaček.

Prema njenim navodima, što više tražilaca azila sa Kosova uđe u EU, to će teža postati vizna liberalizacija, čak i ako Kosovo bude implementiralo sve tehničke zahteve.

„Mogu da garantujem da ću, zajedno sa velikom većinom članova EP nastaviti da se zalažem za viznu liberalizaciju i okončanje neprihvatljive izolacije građana Kosova“, navodi Lunaček u nacrtu izveštaja, prenosi European Western Balkans.

Izvor: TANJUG