Mekalister: EK treba da ispita srpski zakon o suđenjima za ratne zločine

Zahtev hrvatskih evroposlanika da Srbija izmeni zakon po kojem je hrvatski građanin Veljko Marić osuđen za ratne zločine juče nije dobio podršku.

Srbija je ostvarila napredak, a njena vlada je odlučna da sprovede strukturne reforme važne za učlanjenje u Evropsku uniju, mada je još nužno ojačati vladavinu prava, navodi se u predlogu rezolucije koji je juče u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) sa 50 glasova „za”, četiri „protiv” i dva uzdržana glasa.

U predlog rezolucije, o kojoj će se glasati na plenarnoj sednici EP u martu, nije ušao zahtev hrvatskih poslanika da se Srbiji otvaranje pregovora o pravosuđu uslovi izmenom zakona o suđenjima za ratne zločine. Reč je zapravo o zahtevu da Srbija izmeni zakon koji omogućava istragu zločina u regionu i da izruči Hrvatskoj i u nadležnost hrvatskog sudstva prenese postupak protiv hrvatskog državljanina Veljka Marića, kome se za zločine sudi u Beogradu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister najavio je, međutim, da će njegova poslanička grupa zatražiti od Evropske komisije (EK) da iznese mišljenje o srpskom zakonu o nadležnosti za ratne zločine čije ukidanje traže hrvatski poslanici. „Na sastanku moje poslaničke grupe dogovorili smo se da zatražimo od EK da utvrdi da li je taj zakon u skladu sa evropskim standardima”, rekao je juče Mekalister, prema Tanjugu, novinarima nakon glasanja o paketu amandmana na njegov izveštaj o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP u Briselu.

Hrvatski poslanici su tokom rasprave tvrdili da neće odustati od svog zahteva. Poslanik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković najavio je juče da će Hrvatska u svim institucijama EU nastaviti da zahteva ukidanje zakona. „Pokušaćemo da stavimo ovo pitanje na dnevni red plenarne sednice EP u martu”, izjavio je on.

Nemanja Todorović Štiplija, urednik „European Western Balkans”, koji je do kraja prošle godine u EP radio na pitanjima u vezi sa zapadnim Balkanom, objašnjava, za naš list, da su hrvatski poslanici iz redova desnice HDZ-a i HSS-a na samom kraju prekjučerašnje sednice odbora podneli usmeni amandman na Mekalisterov izveštaj u kojem se traži da EP pozove EK da „preispita srpski zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i proveri da li je u skladu sa opšteprihvaćenim principima krivičnog i međunarodnog prava”.

Mekalister je rekao da tek treba videti da li će ostale poslaničke grupe prihvatiti ovaj predlog Evropske narodne partije, čiji je on član. „To ćemo znati tek za nekoliko dana”, kazao je.

S druge strane, Sajmon Morđu, jedan od direktora u EK, tokom rasprave u komitetu rekao je da je stav EK da je ovo bilateralno pitanje koje Srbija i Hrvatska treba da reše na tom nivou, s čime se, kako je preneo „Juroaktiv”, složio i Mekalister. „Biću kristalno jasan: uslovljavati Srbiju da ukine zakon koji u sličnom obliku postoji u mnogim članicama EU bio bi presedan”, poručio je Morđu.

Prihvaćeni su inače amandmani hrvatskih i nekih drugih poslanika kojima se od srpskih vlasti traži da ulože veće napore u rasvetljavanje sudbine nestalih u sukobima devedesetih godina.

U juče prihvaćenoj rezoluciji se ističe da poglavlje 23, o pravosuđu i temeljnim pravima, i poglavlje 24, koje se odnosni na pravdu, slobodu i bezbednost, treba otvoriti u ranoj fazi pregovora EU i Srbije o članstvu.

Takođe se Beograd i Priština podstiču da nastave dijalog i primenu postignutih dogovora i podvlači da je okvirom za pregovore o članstvu Srbije i EU „utvrđeno da se uporedo s opštim napretkom pregovora mora ostvarivati pomak u normalizaciji odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35”.

Evroposlanici, kako navodi Beta, pozivaju Srbiju da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji.

Autorka: B. Čpajak

Izvor: Politika

———————————————————————–

Deli: Amandmani korisni za Srbiju

Mađarski poslanik EP Andor Deli je izjavio da su juče izglasani amandmani korisni za Srbiju i da je Mekalisterov izveštaj „veoma uravnotežen, nemački strog ali pravedan”.

Ovaj vojvođanski Mađar sa dvojnim državljanstvom, koji je u EP ušao kao član partije Fides, rekao je, prema Tanjugu, da finalna verzija izveštaja, koja će sa pridodatim amandmanima biti usvojena u vidu rezolucije na plenarnoj sednici u martu, verno odražava napredak Srbije na evropskom putu. Deli je rekao da su se članovi njegove stranke u EP posebno zalagali za to da se pohvale Srbiji uvrste u nacrt rezolucije. „Ipak, morali smo da ukažemo i na probleme koji se tiču nacionalnih manjina jer je to pitanje za nas od posebne važnosti”, kazao je on.

Upitan da prokomentariše deo rezolucije koji sadrži zahtev da se Vojvodini ne smanjuju ustavna ovlašćenja, poslanik je rekao da EP od Srbije ne traži ništa novo.