Rezolucija EP: Podrška reformskim potezima vlade

Usvojena tri od ukupno sedam amandmana na dopunjenu verziju Mekalisterovog izveštaja, a tiču se nadležnosti Srbije za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, položaja ombudsmana Saše Jankovića i napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) izglasali su na plenarnoj sednici u Strazburu rezoluciju o Srbiji, kojom se od Brisela traži otvaranje poglavlja sa Srbijom, a autor rezolucije, izvestilac Dejvid Mekalister, istakao je da opredeljenje Beograda za EU i dosad preduzeti reformski napori vlade zaslužuju poštovanje i podršku Brisela.

„Vlada se uhvatila ukoštac sa sistemskim, socijalnim i ekonomskim reformama. To zaslužuje naše poštovanje i podršku. Srpski parlament je nedavno usvojio važne zakone o uzbunjivačima, medijima, radu, privatizaciji i bankrotu. To je predstavlja pozitivan razvoj”, rekao je Mekalister i naglasio da je, bez obzira na to za uspešan proces integracija od ključnog značaja sveobuhvatna primena zakona. „Vladavina prava, ekonomsko upravljanje, reforma javne administracije od fundamentalnog su značaja u demokratiji i za proces pregovora”, naglasio je on.

Koliko će trajati proces pregovora prevashodno zavisi od sposobnosti Srbije da ostvari održivi napredak u pogledu reformi. „Ali taj napredak može biti ostvaren”, zaključio je Mekalister, koji je uveren da je voz iz Beograda na pruzi ka Briselu.

U rezoluciji je Srbija pohvaljena zbog napretka u reformama, razvoja dobrosusedskih odnosa i dijaloga sa Prištinom. Istovremeno, od Evropskog saveta se traži da što pre otvori poglavlja u pregovaračkom procesu.

Usvojena su tri od ukupno sedam predloženih amandmana na dopunjenu verziju Mekalisterovog izveštaja iz prošlog meseca, a oni se tiču nadležnosti Srbije za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, položaja zaštitnika građana Saše Jankovića i napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Evropski poslanici su sa 347 glasova „za” i 319 „protiv” usvojili najviše osporavani amandman na rezoluciju u kojem se Srbija „poziva da, u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa, u saradnji sa susedima i komisijom razmotri svoj Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine”.

To je daleko umerenija verzija od ranije odbačenih amandmana hrvatskih poslanika, koji su tražili da Srbija izmeni taj zakon, tvrdeći da se time stvara pravna nesigurnost za državljane članica EU, kao u slučaju hrvatskog državljanina Veljka Marića, osuđenog za ratne zločine 1991. godine, kako je to u prethodnoj raspravi naglasio hrvatski poslanik Andrej Plenković. Usvojeni amandman je pripremio Mekalister, koji je zajedno s Plenkovićem u grupaciji stranaka desnice u EP.

Izglasan je i predlog evropskih liberala da se osude napadi na ombudsmana Sašu Jankovića i da mu se pruže svi uslovi za rad i dostave dokumenta koje je po zakonu zahtevao. Amandman Zelenih da se Srbiji oda priznanje zbog dogovora o pravosuđu postignutog tokom februarske runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine takođe je usvojen.

Rezolucija, koja je izglasana bez rasprave, sadrži i kritike koje se odnose na odbijanje Srbije da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji, kao i na narušavanja slobode izražavanja i položaja nezavisnih institucija.

Među amandmanima koji nisu prihvaćeni nalazio se i amandman evropske levice, koju čini radikalna levica i komunisti, kojim je traženo da se briše zahtev da Srbija treba da pojača napore za usaglašavanje svoje spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji.

Ovaj amandman levice stavljen je, kako saznajemo od Nemanje Todorovića Štiplije, koji je donedavno radio u EP, na glasanje prozivkom, zapravo na elektronsko glasanje, gde se tačno vidi koji je poslanik kako glasao. „To su oni namerno stavili da bi se videlo kako se ponašaju države članice koje se ne mešaju u spoljnu politiku, recimo Nemačke, ali se, ovako, kroz rezoluciju mešaju Srbiji”, kaže on i dodaje da je jedan njihov poslanik čak pominjao „igru dvostrukih standarda”. Inače, evropsku levicu čine 52 poslanika, od kojih su šest iz Sirize, pet iz Podemosa…

Usvojena rezolucija je nastala, podsetimo, ugrađivanjem poslaničkih amandmana u godišnji izveštaj koji je sastavio Mekalister, a koji je prethodno odobren na sednici Komiteta za spoljnu politiku EP.


Kukan: Otvoriti poglavlja sa Srbijom

Poslanik Evropskog parlamenta i predsednik parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan izjavio je da bi što pre trebalo otvoriti prva poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. „Dalje reforme u oblasti vladavine prava su ključne, reforma pravosuđa i isticanje značaja nezavisnih tela. Takođe, važno je i usklađivanje sa spoljnom politikom EU, posebno kada se radi o odnosima sa Rusijom”, rekao je Kukan, a preneo Tanjug.


Joksimovićeva: Dobar dan u EP za Srbiju

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je usvajanje rezolucije o napretku Srbije u Evropskom parlamentu i istakla da usvajanje amandmana hrvatskih poslanika ne može zaseniti činjenicu da je ovo bio dobar dan za Srbiju.

Joksimovićeva je, u izjavi Tanjugu, ukazala da ne treba pridavati preveliki značaj usvajanju amandmana hrvatskih poslanika.

Autorka: B. Čpajak
Izvor: Politika