Kukan: Cenimo posvećenost Beograda evropskom putu

Beograd – Uradićemo sve da zaštitimo političku i ekonomsku stabilnost zemlje i regiona, poručio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju predvodi Edvard Kukan, kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU – Srbija. Vučić je istakao da je članstvo EU strateški cilj Srbije i da je Vlada odlučna da ispuni ciljeve u procesu evropskih integracija.

Premijer je upoznao evropske parlamentarce sa reformskim merama koje treba da doprinesu napretku Srbije na evropskom putu, kao i da poboljšaju investicionu klimu u zemlji, istakavši značaj reforme pravosuđa, navodi se u saopštenju Vlade. On je podsetio i na infrastrukturne projekte koje Srbija predlaže u cilju povezivanja regiona.

Edvard Kukan je kazao da izuzetno ceni posvećenost srpske vlade i premijera lično evropskom putu i konstatovao da će EP podržati Srbiju da ispuni cilj evrointegracije. Kukan, kao i članovi delegacije, čestitali su premijeru na ekonomskim reformama, ističući da je reč o hrabrom potezu, saopštila je Vlada. Kako je navedeno, članovi delegacije EP posebno cene borbu protiv korupcije i ponudili su pomoć da ona bude još uspešnija. Evropski parlamentarci osvrnuli su se takođe na doprinos srpske vlade napretku dijaloga Beograda i Prištine, a otvoreno se razgovaralo i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji.

Delegacija EP sastala se juče i sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, te predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković. U kasnim poslepodnevnim satima održana je prva radna sesija sastanka POSP EU – Srbija, kojoj su zajednički predsedavali Edvard Kukan i predsednik delegacije Skupštine Srbije u POSP Vladimir Orlić, a učesnicima se obratila ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Za danas su planirani usaglašavanje zajedničke izjave POSP EU – Srbija i sastanci evropskih parlamentaraca sa predstavnicima Vlade Vojvodine i lokalnih vlasti Novog Sada.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za Danas da zbog načina na koji funkcioniše zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje i njegovog poslovnika o radu ne očekuje da će „išta spektakularno ući u zajedničku deklaraciju“.

– Zajednička deklaracija, zajedno sa preporukama, upućuje se Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, takođe zajedničkom telu nadležnom za nadzor na primenom i sprovođenjem SSP-a, ali i svim ostalim institucijama EU i Srbije. Za usvajanje ovakvih dokumenata potrebno je da za njih glasa većina poslanika sa obe strane, i onih upućenih iz EP, a i onih iz Skupštine Srbije. Logično je zaključiti da će svaka strana insistirati na svojim stavovima, koji su, kako se stiče utisak posle Rezolucije o izveštaju o napretku Srbije, suprotni, pa se samim tim u zajedničkom tekstu neće naći kritike koje su se našle u Rezoluciji, odnosno ni deo u vezi sa usaglašavanjem spoljne politike Srbije sa politikom EU – napominje on.

Sagovornik Danasa zaključuje da je dobro što će evropski poslanici imati vremena da se susretnu ne samo sa predstavnicima države i nezavisnih regulatornih tela, već i opozicije, medija, civilnog sektora jer „jedino na taj način mogu imati širu sliku koja će im poslužiti za dalje unapređenje dokumenata EP o Srbiji“.

 

Kardeljev unuk

Pored Kukana, u delegaciji EP su socijaldemokrate Knut Flekenštajn i Tanja Fajon, Pol Tang, potpredsednik Odbora za Srbiju iz redova socijalista, te Igor Šoltes, izvestilac iz senke „Zelenih“, inače unuk visokog funkcionera iz vremena SFRJ Edvarda Kardelja.

Das: Postojano napredovanje

Ambasador Belgije u Srbiji Leo Das organizovao je u Beogradu susret grupe parlamentaraca iz njegove zemlje sa ličnostima iz političkog, privrednog i javnog života Srbije. Ambasador Das je tokom „hodajuće“ večere u sredu ocenio da Srbija postojano napreduje na putu ka EU, što potvrđuje i najnovija „veoma dobra“ rezolucija Evropskog parlamenta. Istovremeno, odnosi između Belgije i Srbije su u usponu, konstatovao je ambasador.