Plenković: Šešelj mora u Hag, pre otvaranja poglavlja

TANJUG_maliBRISEL – Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu i član HDZ Andrej Plenković naveo je da bi vlasti Srbije trebalo da poštuju zahtev Apelacionog veća Haškog tribunala o povratku Vojislava Šešelja u Hag ukoliko žele da napreduju ka otvaranju pregovaračkih poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji.

„U svetlu odluke Apelacionog veća koja nalaže Šešelju da se vrati u Hag, od srpskih vlasti očekuje se da poštuju svoje međunarodne obaveze i izvrše zahtev Haškog tribunala ukoliko žele da napreduju ka otvaranju pregovaračkih poglavlja” naveo je Plenković u autorskom tekstu za „European Western Balkans„, koji će ovaj portal objaviti sutra.

On se poziva na Rezoluciju EP o Šešelju iz novembra prošle godine u kojoj stoji da „Srbija kao država kandidat za članstvo u EU ne može da ignoriše javne ratnohuškačke i pozive na mržnju“.

Plenković je ocenio da je privremeno puštanje na slobodu Šešelja koji je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i „u delovima Vojvodine“, pokazalo kako se lako mogu obnoviti psihološki ožiljci žrtava rata i zločina.

Hrvatski poslanik naglasio je da je najveći napredak u regionu u procesu pristupanja EU ostvarila Crna Gora, koja je otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, uključjujući poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava.

Prema njegovoj oceni, desetogodišnji zastoj u evrointegracjama Makedonije zbog bilateralnog spora (sa Grčkom zbog naziva države) je žalostan i problem može da bude rešen samo uz veći angažman EU.

Kada je reč o BiH, Plenković je naveo da novi pristup EU otvara put za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i da bi sva tri konstitutivna naroda trebalo da imaju ravnopravan status i da stoga buduće ustavne reforme treba da budu zasnovane na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

Za Albaniju, Plenković je rekao da nedavni politički događaji u toj zemlji pokazuju da unutrašnji politički dijalog i demokratsko funkcionisanje treba poboljšati, ali da je pozitivan aspekt primena obaveza koje proizilaze iz SSP.

Plenković je potpredsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Izvor: TANJUG