Mijatović: Prioritet bezbednost novinara

TANJUG_maliBRISEL – Dva glavna izazova za slobodu medija u regionu OEBS su povećani broj napada na novinare i pokušaji da se filtrira i blokira pristup internetu, ocenila je Dunja Mijatović predstavnica OEBS za slobodu medija.

Ona je u intervjuu za internet portal European Western Balkans navela da se bezbednost novinara i sloboda na internetu razlikuju od regiona do regiona, ali da predstavljaju suštinske probleme.

Mijatović je istakla da je problem koji prevladava na zapadnom Balkanu to što region još nije prevažišao nasleđe prethodnih režima, a to se ogleda u kontrolisanju medija.

Predstavnica OEBS za slobodu medija rekla je da će za njenu kancelariju bezbednost novinara uvek biti prioritet, a da zapadni Balkan nije imun na uznemiravanja, zastrašivanja i nasilne nasrtaje na novinare i njihovu imovinu.

Ona je ukazala na pozitivne korake, koji se ostvaruju uz pomoć OEBS, kao što su nedavno osnivanje Saveta za štampu u Makedoniji i izrada novinarskog Etičkog kodeksa u Crnoj Gori.

Mijatović je rekla da smatra da novinari treba da nastave da se slobodno izražavaju, bez prinude i samocenzure, uprkos onome što se desilo 7. januara u Parizu kada su teroristi napali satirični list Šarli Ebdo, što je bio emotivni udar na novinarsku profesiju širom Evrope.

Tanjug