Danielson: Srbija može da računa na podršku EK

TANJUG_maliBRISEL – Direktor Direktorata za prosirenje Evropske Komisije Kristian Danielson izrazio je očekivanje da će prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU biti otvorena uskoro i istakao da Sbija u tome može da računa na podršku Evropske komisije.

On je u intervjuu za portal European Western Balkans ocenio da je proteklih nekoliko godina Srbija preduzela odlučne korake da okonča suštinsku političku i ekonomsku izolaciju, te da je krenula putem evropskih integracija.

Pristupni pregovori su u toku, kaže on i podseća da su skrininzi za sva pregovaračka glavljima završena u martu ove godine, a da se trenutno priprema izveštaj za Savet.

„Moram da kažem da je Srbija pokazala dobar napredak do sada, ali ima još dosta da se uradi kada je reč o vladavini prava i poglavlju 35 koje se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom. To su prioritetna poglavlja za sve države članice EU“, rekao je Danielson

„Veoma bih želeo da vidim da prva poglavlja budu otvorena uskoro i Srbija može da računa na našu podršku. Ovaj proces prevashodno zavisi od Srbije“, rekao je on i dodao da će tempo pregovora zavisiti od napretka u ključnim oblastima koje je pomenuo.

Ono što je takođe ključno za Srbiju jeste da nastavi izgradnju svog kredibiliteta, da pokaže opipljivu posvećenost svojim obavezama i krajnjem cilju: pristupanju Evropskoj uniji, naglasio je Danielson.

Govoreći o Kosovu, Danielson kaže da se ono i dalje suočava sa brojnim važnim izazovima, i da vlasti treba da se posvete rešavanju teških ekonomskih pitanja, naročito kada je reč o visokoj nezaposlenosti, posebno među mladim građanima.

Kosovo, kako kaže, mora da postane mesto gde ekonomija može da raste, gde poslovni svet želi da investira i gde ljudi imaju perspektivu za sebe i svoju decu.

Prema njegovim rečima, Kosovo mora da nastavi i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a treba i da se angažuje u reformi javne administracije. Takođe Priština mora da nastavi da čini napredak u normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Danielson je izrazio veliku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji. Evropska unija osuđuje svaki oblik nasilja, rekao je on i podsetio da je komesar Han već pozvao sve strane i aktere da sarađuju u rasvetljavanju događaja u Kumanovu.

„Takođe je važno da se ovaj kriminalni čin adekvatno istraži i da se ne rasplamsaju međuetničke tenzije“, naveo je on i dodao da vladajuća i opozicione stranke moraju da se uključe konstruktivno u politički dijalog uz posredovanje članova Evropskog parlamenta.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Danielson je istakao da je došlo do pozitivnog pomaka u odnosima EU i Bosne i Hercegovine, napominjući da je sada prioritet da se lideri BiH dogovore i primene agendu reformi čiji fokus treba da bude na ekonomiji, vladavini prava, dobrom upravljanju kao i reformi javne administracije.

Tanjug