Grupa Prijatelji Srbije za brži napredak zemlje ka EU

TANJUG_maliBEOGRAD – Rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Emilijano Pavel, novoizabrani predsednik neformalne grupe u EP Prijatelji Srbije, izjavio je da je cilj te grupe da se poboljšaju odnosi Srbije sa EP u cilju njenog daljeg napretka  u evropskim integracijama.

„Mi smo 26. maja imali pripremni sastanak u cilju uspostavljanja neformalne grupe Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu. Grupa će nastojati da ohrabri poslanike EP da uspostavljaju prijateljske odnose sa Srbijom i njenim predstavnicima, da podrže demokratski razvoj Srbije, politički dijalog, ekonomske, kulturne i, pre svega, drušvene odnose. Svi smo svesni da jačaju odnosi EU-Srbija u cilju perspektive Srbije da pristupi EU“, rekao je rumunski socijaldemokrata za Tanjug.

Prema njegovim rečima, neformalana grupa je formrana 2010. godine okupivši  30 poslanika Evropskog parlamenta iz različitih političkih grupa.

„Želim da prihvatim ovaj izazov tokom svog poslaničkog mandata u Evropskom parlamentu i nastaviću da vodim ovu grupu zajedno sa dvoje potpredsednika grupe –  Francom Bogovičem iz poslaničke grupe EPP i sa Katerinom Činiči iz poslaničke grupe S&D. Nastojaćemo da održavamo sastanke na svaka tri meseca, kao i ad-hok okupljanja“, dodao je Pavel.

Zvaničan početak rada grupe Prijatelji Srbije predviđen je za 30. jun, kada će se povodom tog događaja održati i izložba fotografija srpskih umetnika, uz podršku misije Srbije pri EU.

Pavel je ujedno izrazio zadovoljstvo zbog toga što je podršku grupi pružio i ambasador u Misiji Srbije pri EU Duško Lopandić.

„Danas je jasno da je evropski projekat nemoguće završiti bez zapadnog Balkana, u kojem je uloga Srbije oduvek bila značajna i vodeća. Srbija je zemlja koja je dala visok doprinos evropskoj istoriji i vrednostima, i već se dokazala kao uvažen partner Evropske unije. Zato mi je velika čast da budem deo velike grupe prijatelja Srbije“, rekao je Pavel.

Potpredsednik grupe Prijatelji Srbije, slovenački poslanik Franc Bogovič, izjavio je u sredu da između Srbije i Evropske unije vlada dobra klima i da bi to trebalo iskoristiti za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Ovu grupu, koja se sastala 26. maja u Briselu prvi put u ovom mandatu EP, čine članovi različitih poslaničkih grupa sa ciljem da se podrži dalje širenje EU, naročito uspostavljanjem jačih veza sa Srbijom, kao najznačajnijom zemljom Zapadnog Balkana kandidatom za članstvo u EU.

Bogovič je izrazio i očekuje da će EU povećati pretpristupnu pomoć Srbiji i na taj način podstakne strukturne reforme koje očekuju Srbiju narednih godina.

Tanjug