Han: Tempo procesa pristupanja EU diktira Srbija

TANJUG_maliBRISEL – Tempo procesa pristupanja Evropskoj uniji diktira Srbija, a uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja su jasni i nisu pokretna meta, rekao je evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han u intervjuu portalu European Western Balkans.

Han smatra da ne postoji „ograničenje brzine“ te zato, kako navodi, uvek radije govori o „procesu“ nego o „pregovorima“.

„Tempo procesa diktira Srbija. Vlada Srbije sama postavlja ambiciozne datume, koje ja prepoznajem kao znak njihove snažne posvećenosti“, istakao je Han, izrazivši želju da prva poglavlja budu uskoro otvorena na čemu, kako kaže, radi zajedno sa predstavnicima srpske vlade.

Upitan da li ima novih uslovljavanja od strane zemalja članica EU, Han kaže da su „uslovi jasni i oni nisu pokretna meta“, te da su ih jednoglasno postavile sve zemlje članice EU i da su uključeni u pregovarački okvir koji je usvojen u decembru 2013. godine.

„Tamo je jasno navedeno da su to vladavina prava, kao i normalizacija odnosa Srbije i Kosova, i njih bi se trebalo latiti na samom početku pregovaračkog procesa. Dosta toga je urađeno po ovom pitanju, ali još uvek nismo stigli do cilja“, ukazao je Han.

On je rekao da službe EU trenutno procenjuju poslednje verzije akcionih planova Srbije koje se odnose na vladavinu prava, to jest poglavlja 23 i 24.

„Pod uslovom da je ostvaren paralelni napredak u preostalim pitanjima koja se odnose na implementaciju postignutih dogovora sa Prištinom, nadam se da ćemo prva poglavlja otvoriti ove godine“, istakao je Han.

Govoreći o slobodi medija, evropski komesar je ukazao da je to osnovno pravo o kojem se ne može pregovarati i ključan uslov, te da ga zemlje kandidati moraju u potpunosti poštovati pre pristupanja EU.

On je podsetio da je Evropska komisija u više navrata izrazila zabrinutost povodom pogoršanja uslova za slobodno izražavanje i nedostatka transparentnosti po pitanju vlasništva nad medijima u Srbiji.

„O ovome sam razgovarao sa predstavnicima Vlade Srbije nekoliko puta na način koji je bio otvoren, konstruktivan i pun poštovanja. Tako ćemo i nastaviti“, kazao je Han, izrazivši uverenje da je poruka shvaćena i nadu da će konkretan napredak biti uočljiv.

On je, takođe, ukazao na značaj rada zaštitnika građana i punog poštovanja nezavisnih tela, istakavši da nezavisne institucije i regulatorna tela imaju suštinsku ulogu u obezbeđivanju odgovornosti izvršne vlasti u svakoj funkcionišućoj demokratiji.

„Važno je da svi delovi vlade sarađuju sa zaštitnikom građana i ostalim regulatornim telima. Ovo je značajan element u implementaciji Vladinog Akcionog plana za poglavlje 23. To je poruka koju šaljem svim svojim sagovornicima u Beogradu“, rekao je Han.

On je izrazio zadovoljstvo što se nakon njegove nedavne posete Beogradu dogodio sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i zaštitnika građana Saše Jankovića, kao i nadu da će to obeležiti novi početak u odnosima između države i nezavisnih institucija.

Evropski komesar je u intervjuu za EWB podsetio da se tokom posete Beogradu sastao i sa liderima opozicije u Srbiji i predočio da opozicija igra veoma važnu ulogu u demokratskom procesima.

„Međupartijski konsenzus je krucijalan za uspešan proces transformacije, koji mora obuhvatiti celo društvo“, zaključio je Han.