Evropski poslanici složni o novoj rezoluciji o Srebrenici

TANJUG_maliSTRAZBURG – Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da bi donošenje nove rezolucije o Srebrenici u toj instituciji bilo značajno, jer bi se time na dostojanstven način obeležila 20.godišnjica masakra, a evropske institucije pozvale da spreče da se tako nešto ikada više ponovi.

Oni takođe smatraju da bi nova rezolucija doprinela procesu pomirenja i time unapredila evropsku perspektivu regiona.

Inicijator rezolucije, hrvatski poslanik Ivan Jakovčić iz poslaničke grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu), izjavio je da je njegov cilj da „Evropski parlament obeleži dvadesetogodišnjicu najgoreg masakra u Evropi posle Drugog svetskog rata na dostojanstven način“.

On pri tome smatra da je manje važno da li će biti usvojena kao dokument, ili biti deo govora predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca na plenarnoj sednici.

Konferencija predsednika Evropskog paralamenta će naime 2. jula odlučiti da li će nacrt rezolucije biti stavljen na dnevni red plenarne sednice od 7. do 9. jula, ili će biti data kao izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i lidera poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.

Predlog rezolucije poziva sve evropske institucije da učine sve što je u njihovoj moći da se zločini poput onih u Srebrenici ne ponove, naveo je Jakovčić.

Rezolucija takođe poziva  Evropski savet i Evropsku komisiju da na dvadesetogodšinjicu masakra „pošalju jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana da imaju evropsku peršpektivu i da oni podržavaju proces proširenja, kao i proces regionalne saradnje,“ dodao je Jakovčić, a objavljeno je na poratalu europeanwesternbalkans.com.

U izjavama za ovaj portal, članovi Evropskog parlamenta iz drugih političkih grupa iznali su slično mišljenje.

Slovenački poslanik Franc Bogovič iz poslaničke grupe EPP (Evropska narodna partija) rekao je da podržva nacrt rezolucije, a dvadestogodišnjica ovog, kako kaže, „najvećeg zločina protiv čovečnosti u Evropi posle Drugog svetskog rata“, po njemu je prilika da ne samo Evropa, već i Zapadni Balkan obeleže godišnjicu većom integracijom u EU i prekograničnom saradnjom.

On je takođe rekao da snažno veruje da EU treba da ubrza proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, i „predloži jasnu evropsku perspektivu u ovom području“.

Slovenačka poslanica Tanja Fajon iz grupe S&D (Progresistička alijansa socijalista i demokrata) ocenjuje da s obzirom na osetljvost teme, konačna odluka o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu još nije jasna.

„Istovermeno S&D je odlučio da u subotu podrži rezoluciju. Očekujem da će konačna odluka biti jasnija krajem nedelje ili što je pre moguće,“ rekla je Fajon.

Ona smatra da je veoma važno da Evropski parlament usvoji rezoluciju uoči godišnjice.

„Iako nijedan dokument ne može da popravi ono što se dogodilo, priznanje da je to zločin gencida u kome je bilo mnogo žrtava, uključujući bebe, žene i decu, dok se još traga za brojnim nestalima, znači mnogo onima koji su izgubli članove porodice i prijatelje“. navela je Fajon.

Ona takođe smatra da do trajnog pomirenja može doći samo ako se rasvetli cela istina, „bez obzira da li je to u interesu svih strana“.

Samo kada svi priznaju svoj deo krivice i kada je ona jasno i glasno osuđena, možemo govoriti o procesu pomirenja, koje je od ključnog značcaja za region i generacije pred nama, navela je ona.

„Otuda je jasno da je odgovornost  lidera Bosne i Hercegovine ali i Evrope i sveta, zaista velika kada je reč o priznavanju i osudi ovog zločina. Razumenvanje istorije na neki način predstavlja upozorenje i da se takvi zločini nikada ne mogu ponoviti u Evropi. Mir nije nesto što nam je dato, već se moramo stalno boriti za njega, iz dana u dan“, kaže Fajon.

Potpredsednica Evropskog parlamenta iz grupe Zeleni/EFA (Zeleni – Evropski slobodni savez) Ulrike Lunaček izjavila je da ona i njena poslanička grupa snažno podržavaju rezoluciju o Srebrenici.

Po njenom mišljenju važno je da „rezolucija podseti na žrtve genocida u Srebrenici i izrazi saučešće porodicama i preživelima“.

Međutim, kako dodaje, da rezolucija treba takođe da podrži organizacije puput Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, „imajući u vidu njihovu ključnu ulogu u podizanju svesti o ovom događaju i izgradnji šireg osnova za pomirenje među svim građanima BiH“.

Na kraju, Evropski paralament, civilno društvo i građani BiH treba da iskorsite dvadesetogodišnjicu masakra u Srebrenici kao priliku da pojačaju proces pomirenja i saradnje u reginu koji je ključni preduslov kako bi zemlje regiona mogle da napreduju ka EU,“ ocenila je Lunaček.

Nacrt nove rezolucije odaje poštu svim žrtvama, naglašava značaj prevencije i kažnjavanja genocida i zločina protiv čovečnosti, naglašava značaj politike pomirenja i podržava proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana EU, objavljeno je na poralu european.westernbalknas.com, a ostaje da se vidi da li će tekst dodatno biti izmenjen amandmanima.

Evropski parlament je inače već doneo dve rezolucije o Srebrenici.