Ditman: Ni novi uslovi, ni priznavanje Kosova

BEOGRAD – Nema novih uslova za nastavak evropskih integracija Srbije niti zahteva za priznavanja nezavisnog Kosova, poručio je danas nemački ambasador Aksel Ditman i nagalsio da Nemačka podržava otvaranje poglavlja 35 i 32 do kraja ove godine.

„Nemačka podržava da sledeće godine budu otvorena poglavlja 23 i 24…Proces normalizacije, proces pristupanja treba da idu paralelno“, rekao je Ditman na konferenciji „Pristupni pregovori i normalizacija odnosa Beograda i Prištine“.

On je podsetio da je prošle nedelje bilo mnogo kontraverznih izjava, da su neke „izazvale uznemirenost“, ali da je dobro što je premijer tokom vikenda poslao jasnu poruku da Srbija nastavlja evropske integracije i dijalog sa Prištinom.

„Proces prisupanja EU je postavio vrlo važne vremenske odrednice, a sada iz faze priprema prelazi se na fazu konkretnih aktivnosti…Da bismo otvorili 35 poglavlje pripremili smo nacrt dokumenta koji je u skladu sa pregovaračkim okvirom“,  zaključio je on.

Direktor Konard Adenauer fondacije u Beogradu Norbert Bekman -Dirkes rekao je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, da je dijalog najvažniji politički instrument koji služi uspostavljanju još veće stabilnosti na Balkanu.

„Srbija u ovom regionu igra znčajanu i vodeću ulogu“, rekao je Dirkes.

Pregovori Beograda i Prištine, dodao je, treba da ostvare normalizaciju za sve koji žive u tom regionu.

„Zbog toga je od velikog značaja da se uključe svi akateri, a pre svega mislim na međunarodnu zajednicu. Briselski sporazum treba ispuniti životom, a svi ucesnici u ovom procesu treba da osete da se ostvaruje napredak u normalizaciji“, kazao je Dirkes.