Pavićević: EU da pronađe razumevanje za platformu o Kosovu

BEOGRAD – Oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević očekuje da će Evropska unija naći razumevanje za ključne probleme koje Srbija ima u vezi sa platformom u vezi sa Poglavljem 35 i da će „shvatiti da nedostaje pozitivan zamajac u ovom procesu“.

„Ovaj proces se kreće koracima male bebe. Ako bebu gurnete prejako, ona će da padne“, rekao je Pavićević odgovarajući na pitanje kako će platforma o Kosovu u okviru poglavlja 35 da se odrazi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pavićević je sa svojim kolegom, oficirom za vezu Prištine u Beogradu Valjdetom Sadikuom razgovarao na panelu „Briselski sporazum: Ključna tačka u dijalogu Beograda i Prištine i njegov značaj za dalje pregovore“, o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju…

Oni su se saglasili da imaju otvorenu komunikaciju, a probleme građana, kažu, rešavaju svakodnevno. Poručuju međutim, da je bila potrebna hrabrost da se donesu teške odluke za implementaciju Briselskog sporazuma.

„Ovo nije savršen proces, ima dosta stvari koje čekamo da se dese, ali pre tri godine nije bilo normalno da dva oficira za vezu sede na skupu u Beogradu. Sada jeste“, rekao je Pavićević.

Da ovaj proces nije nimalo lak saglasan je i Sadiku koji je je apostrofirao liderstvo, naglašavajući da je bila potrebna hrabrost za odluke koje su dovele do saradnje Beograda i Prištine.

„Nije tajna da ovo nije popularan proces… i niko ne kaže da je lako. Verujte na reč da mi otvoreno razgovaramo dnevno o svim problemima, ali morali smo da radimo da ostvarimo takvu komunikaciju“, poručio je Sadiku i dodao da proces nije idealana, ali da nema alternativu.

Pavićević kaže, takođe, da njih dvojica imaju otovrenu komunikaciju, da svakodnevno razgovaraju o mnogim problemima i podsetio da pre tri godine niko nije mogao da zamisli da će ceo proces izgeldati kako danas izgleda.

Na pitanje da li je lakše potpisati sporazum nego ga primeniti, Pavićević je odgovorio da nije, te da je nekad veoma teško i potpisati neki dokument.

„Ovaj proces je evoluirao od početka do danas i još nije lako da se postigne sporazum i nije lako da se implementira. Nekae stvari su veoma teške da se uklope u postojeći pravni okvir“, rekao je Pavićević.

Upitan na čemu će biti fokus u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Sadiku je odgovorio – problemu nestalih.

Dosta se toga uradi i na drugim nivoima, ne samo na najvišem, između premijera, već radnih grupa, rekao je Sadiku.

Pavićević smatra da su najvažnija pitanja koja treba rešavati pitanja imovine.

„Ima još dosta stvari koje treba da se reše“, rekao je Pavićević koji je konstatovao da će za građane možda najvažnije biti uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Prištine.