Štiplija: Simboličan početak, tek sledi pravi posao

TANJUG_maliBEOGRAD – Glavni i odgovorni urednik portala EuropeanWestern Balkans Nemanja Todorović Štiplija izjavio je danas da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU simboličan početak posla, a da tek sledi pravi rad na usaglasavanju zakonodavstva i građenju administrativnih kapaciteta za članstvo u EU.

„Taj proces može da traje godinama i zavisi od volje sa obe strane“, rekao je Štiplija Tanjugu.

Štiplija podseća da je nemački Bundestag zahtevao da poglavlja 23, 24 i 35 budu otvorena među prvima.

Sada su se stvorili uslovi za otvaranje poglavlja 35, jer su nemački parlamentarci zadovoljni napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, pa će to poglavlje, uz Poglavlje 32, koje je pripremljeno još u avgustu 2014. godine, biti prvo otvoreno, kaže Štiplija.

Prema njegovim rečima, sad je na Evropskom savetu da pozove Srbiju da preda pregovaracku poziciju za poglavlje 32, posle čega će se i teoretski stvoriti uslovi za otvaranje tog poglavlja.

Dobro je, ocenjuje Štiplija, što Bundestag nije bio na stanovištu da se poglavlja 23, 24 i 35 moraju otvoriti zajedno, budući da poglavlja koja se tiču osnovnih prava nisu za to spremna, jer je ostalo mnogo nezavršenog posla sa obe strane u vezi sa akcionim planovima.

„Sa naše strane, to je akcioni plan o nacionalnim manjinama čija je izrada u toku, a koji može izazvati i reakcije nekih država članica. Teoretski je moguće da se to sve završi do marta za kada je i planirano otvaranje poglavlja“, rekao je on.

Štiplija kaže da zemlje EU svakako najviše slušaju glas najjačih članica, Nemačke i Francuske, a da je podrška nemačkog Budnestaga došla u pravom trenutku, pred sastanak Evropskog saveta, ali i novu rundu dijaloga Beograda i Prištine.

„Zeleno svetlo nemačkog Bundestaga za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU je i dobar signal za Beogad da nema bojazni da će neka naredna runda dijaloga ugroziti otvaranje poglavlja“, rekao je Štiplija, koji smatra da bi Priština u narednim rundama mogla da igra priljavo i opstruira dijalog.

On kaže i da je otvaranje poglavlja samo formalni i svečani početak pregovora unutar određenih pitanja i podseća da su pregovori otvoreni u januaru pre dve godine.

Taj period od prve nevladine konferencije pa do otvaranja prvih poglavlja iskorišćen je da se institicije države fokusiraju na skrinige i akcione planove, koji su bili potrebni da se formalno otvore poglavlja, kaže Štiplija.

„Meni je zanimljivo to što posle dve godine licitiranja oko datuma, juče više niko ne pominje dve godine koje su za nama i bukvalno svakodnevno licitiranje oko datuma otvaranja poglavlja“, rekao je Štiplija. Štiplija dodaje i da se Poglavlje 32 tretira kao lako, budući da od četiri dela poglavlja, prva dva ne zahtevaju nikakva usaglašavanja.

Međutim, on kaže da bi u narednom periodu moglo doći do malih problema i kod tog poglavlja jer određeni delovi naših institucija nisu spremni da prihvate takvu vrstu nadzora.

„Takvu vrstu nadzora inače vrši i Državna revizorska institucija, a na određene akte koje izdaje DRI institucije države ne reaguju“, rekao je Štiplija.

Štiplija je podsetio da Poglavlje 35 sadrži klauzulu koju imaju i poglavlja 23 i 24, da će biti otvoreno sve vreme pregovora, te da samim tim može doći do raznih promena unutar njega tokom pregovora.

On je ocenio da je zanimljivo i što niko više ne pominje pregovaračku poziciju EU o Poglavlju 35, koja je pre nekoliko nedelja izazvala veliku pažnju jer je svima zasmetalo što se tad pominju pregovori Srbije i Kosova, a ne Beograda i Prištine, iako je ta formulacija, podseća, prihvacena još 2014. godine.