Dejvid Mekalister: Počinje pravi posao za Srbiju

danasBRISEL / BEOGRAD – Evropski parlament, Evropska komisija i države članice EU uvek su naglašavali da je, kako bi se išlo u pravcu otvaranja prvih poglavlja, potreban paralelan i održiv napredak u okviru dijaloga sa Kosovom i u okviru vladavine prava. U sva tri poglavlja koja se odnose na ta pitanja – poglavlja 23, 24 i 35, Srbija je ostvarila napredak, kaže za Danas Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uoči današnjeg otvaranja prva dva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU.

Povodom poglavlja 35, koje se tiče normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Mekalister ističe da pozdravlja „posvećenost Srbije da se angažuje u dijalogu“. „Nedavni sporazumi postignuti 25. avgusta o formiranju asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, o energetici, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici su pozitivan razvoj, za šta Srbija žanje plodove 14. decembra. Ipak, svako treba da bude u potpunosti svestan da je ovo samo prelazni cilj. Pravi posao počinje otvaranjem poglavlja“, ocenjuje Mekalister.

U Briselu na drugoj međuvladinoj konferenciji danas će prisustvovati premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović. Tom prilikom biće otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Urednik portala „European Western Balkans“ Nemanja Todorović Štiplija ističe za Danas da je značaj sastanka koji će se desiti danas nemerljiv. Prema njegovim rečima, današnji sastanak ne označava početak pregovora, već početak konkretnog rada na usaglašavanju sa evropskim pravnim tekovinama koji i jeste cilj celog procesa.

„Formalno otvaranje prva dva poglavlja u pregovaračkom procesu jeste samo pokazatelj napretka Srbije kod poglavlja 35, odnosno kod dijaloga sa Prištinom, kao jednog od ključna tri poglavlja na koja se čekalo. Činjenica da zastoj u poglavljima 23, 24, kao i poglavlju 35 može uticati na celokupan tok pregovora znači da do samog kraja, a to je trenutak kada svih 35 poglavlja budu ispregovarana, nema opuštanja. Poglavlja 23 i 24 jesu ono što će preobraziti Srbiju u modernu i uređenu evropsku državu. Da podsetim, pregovori Hrvatske trajali su šest godina, dok je Crna Gora je pregovore pokrenula 2012. i do sada otvorila dvadesetak od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a dva je privremeno i zatvorila“, objašnjava sagovornik Danasa.

Todorović Štiplija navodi da je današnja međuvladina konferencija samo jednočasovni ceremonijalni sastanak koji će formalno, kroz ustaljenu proceduru, označiti početak pregovora po ova dva poglavlja. Posle uvodnih izlaganja, dodaje on, zvaničnici EU predstaviće poglavlja i izneće Zajedničku poziciju EU i merila za zatvaranje, a i upitaće srpsku stranu da li želi da ih otvori.

„Po pozitivnim odgovoru, srpska strana ima svoje izlaganje, nakon koga se se formalno objavljuje da je otvoreno poglavlje i konstatuju se merila za zatvaranje ili prelazna merila ako ih ima. Sastanak se završava završnim rečima jedne i druge strane“, naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, sledeće godine sledi pravi posao, a to je održavanje pregovaračkih konferencija, kao i raznih tehničkih konsultacija sa Misijom Srbije. Evropska komisija će pratiti razvoj i kada merila za zatvaranje budu ispunjena, dodaje, pripremiće izveštaj i predložiće privremeno zatvaranje poglavlja. Poglavlja, kako kaže, ostaju privremeno zatvorena sve dok sva poglavlja ne budu ispregovarana.

M. Stojanović