Kurc sa Vučićem i Dačićem

danasBEOGRAD – Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc boraviće u poseti Srbiji 8. i 9. februara, najavljuju u Ambasadi Austrije u Beogradu. Kako se navodi, tom prilikom ministar spoljnih poslova će razgovarati sa predsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa „visoko rangiranim predstavnicima privrede i organizacijama civilnog društva“.

„U prisustvu predsednika Privredne komore Austrije Kristofa Lajtla sa Srbijom će biti potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa austrijsko-srpskom saradnjom u oblasti dualnog obrazovanja“, navodi austrijska ambasada.

Komentarišući značaj predstojeće posete ministra spoljnih poslova Austrije, Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans, navodi da su ministar Kurc, ali i austrijska politika uopšte, „veoma posvećeni“ integracijama Zapadnog Balkana u EU.

– Austriji, Italiji i Grčkoj integracije Zapadnog Balkana su prioriteti u spoljnoj politici. Dosta je dezinformacija i nerazumevanja prisutno u vezi sa mogućom suspenzijom šengenskog režima. Suspenzija ne ograničava građane Zapadnog Balkana i njihov bezvizni režim. Stoga, verujem da je misija austrijskog ministra da srpskim vlastima prenese uveravanja da obustavljanje prijema izbeglica od strane Austrije u nekom narednom periodu i vraćanje dela migranata ne znači da će oni ostati u zemljama kroz koje samo prolaze, a koje nisu deo EU, poput Srbije i Makedonije. Srbija i Makedonija ekonomski ne mogu izdržati takav pritisak, što EU veoma dobro zna. Austrija i Slovenija očekuju da će njihovi predlozi izazvati domino efekat i „pritisnuti“ EU da dođe do nekog rešenja pre proleća, konstatuje naš sagovornik.