Spoljnopolitički odbor EP usvojio Rezoluciju o Kosovu

TANJUG_maliSTRAZBUR – Odbor za spoljnu politiku Evropskog paralamenta usvojio je danas Rezoluciju o izveštaju o Kosovu za 2015. godine, u kojoj se izražava zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu.

Odbor je Izveštaj izvestioca EP za Kosovo Urlike Lunaček i rezoluciju usvojio sa 37 glasova „za“, 12 „protiv“ i devet uzdržanih.

U rezoluciji se iznosi da Sporazum o stabiliaziji i pridruživanju sa EU, koji je EP ratifikovao 21. januara, predstavlja značajan podsticaj za reforme koje utiru put za integraciju Kosova u EU, ali i da su borba protiv visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforme tržiša rada, područja koja izazivaju veliku zabrinutost.

EP u rezoluciji napominje da pet zemlja EU još nisu formalno priznale Kosovo, ali da bi, ukoliko bi sve članice to učine, to „moglo doneti veću stabilnost regionu i pomoglo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, objavljeno je na portalu European Wesern Balkans.

Lunaček je rekla je da se današnjim glasanjem šalje „snažan signal da je budućnost nezavisnosg Kosova leži u EU“, prenosi taj portal.

Ona je, međutim, dodala da je njen izveštaj u senci niza nasilni incidenata unutar i izvan skupštine Kosova tokom protekli meseci.

Izveštaj, kako je dodala, apeluje na sve aktere da deluju na dobrobit Kosova na odgovoran način i da podrže nenasilno rešenje krize.

Nasilje nanosi štetu imidžu Kosova u inostranstvu i utiče na proces vizne liberalizacije, napomenula je Lunaček.