Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji

n1-logoSTRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su rezolucije o Srbiji i Kosovu, o napretku u 2015. godini u evropskim integracijama. Iskazana je zabrinutost zbog slobode medija u Srbiji, a što se odnosa s Prištinom tiče, Beograd je pozvan da brzo primeni svoj deo sporazuma.

Pozdravljen je napredak Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, bitan pomak u normalizaciji odnosa s Prištinom i boljitak u ekonomskim reformama. Međutim, ono što je navedeno je da srpske vlasti moraju odlučno da rade na suzbijanju korupcije, na obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa i uklonjanju političkog upliva na sudije i tužioce. Kritikovani su i položaj medija i manjinska prava.

Za usvajanje Rezolucije o Srbiji je glasalo 498 poslanika, 66 je bilo protiv, a 70 uzdržano.

Rezolucijom je Srbija pozvana da nastavi sprovođenje sistemskih reformi, da se obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i da ojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Što se tiče odnosa Beograd – Priština, Srbija se poziva „da brzo primeni svoj deo sporazuma“ koji se tiču i energije, telekomunikacija i mosta u Mitrovici i da „konstruktivno krene u sklapanje i sprovođenje budućih dogovora“.

Evropski parlamentarci ukazuju i na ranije dobrim delom sprovedene dogovore Beograda i Prištine i podvlače da će „napredak u dijalogu biti meren njihovom opipljivom primenom“.

U rezoluciji se „Srbija i Kosovo pozivaju da se uzdrže od negativnih poruka i krenu u puno sprovođenje postignutih dogovora blagovremeno i u dobroj veri“.

Parlament EU traži s tim u vezi „stalne napore dve vlade i institucija EU“ s ciljem da se „objašnjavaju odredbe utanačenih sporazuma kako bi etnički Albanci i Srbi na Kosovu bili zbliženi“.

Takođe se izražava zadovoljstvo zbog saradnje privrednih komora Srbije i Kosova.

„Korucija i organizovani kriminal su opšteprošireni u regionu i takođe predstavljaju prepreku za demokratski, društveni i ekonomski razvitak Srbije”, navedeno je u nacrtu rezolucije o Srbiji.

„Ovo je snažan signal za Srbiju, da je Evropski parlament sa različitim partijama unutar njega, spreman da nastavi da pruža podršku Srbiji na putu ka evropskoj uniji“, ističe Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kae da sama činjenica da je jednom velikom većinom usvojena rezolucija o Srbiji, “dovoljno govori o tome da je zaista prepoznat taj ukupan napredak koji se Srbija uradila“.

Međutim, pohvale upućene srpskim vlastima, kao da su prepisane iz one za 2014. godine, ističe Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans.

„Što se tiče prošlogodišnjeg izveštaja o napretku i ove godine, moram da kažem da se one u suštini ne razlikuju puno. Zanimljivo je reći da većina stvari koja nam je bila zamerena prošli put i za koje smo bili povaljeni prošli put su ostale u ovoj rezoluciji. Rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, nego su samo savetodavne za institucije Evropske unije. Na državama članicama je da li će te preporuke usvojiti“, objašnjava on.

U nacrtu rezolucije o Kosovu pozdravlja se potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom, dogovor u dijalogu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, a posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Za usvajanje Rezolucije o Kosovu su glasala 403 poslanika, 130 je bilo protiv, a 104 uzdržana.

U rezoluciji se navodi, takođe, da bi priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje ga još nisu priznale pomoglo jačanju stabilnosti u regionu, olakšalo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ojačalo kredibilitet EU u spoljnoj politici.