Ajhorst: Započeti „važan posao“ na izradi Statuta ZSO

TANJUG_maliBRISEL – Visoka funkcionerka u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst smatra da je kosovski Ustavni sud svojom presudom dao smernice za izradu Statuta Zajednice srpskih opština i nada se da će uskoro započeti „važan posao“ na izradi statuta ZSO.

„U presudi je jasno navedeno da je „Prvi Sporazum o principima koji rukovode normalizacijom odnosa“ deo unutrašnjeg pravnog sistema Kosova. Takođe se navodi da Zajednicu srpskih opština treba osnovati. Dakle to je jasno“, ocenila je Ajhorstova u intervjuu koji je sa njom obavila Kancelarija EU u Prištini, a prenosi portal European Western Balkans.

Ona je istovremeno naglasila da je „važno da se to dobro razume i objasni na Kosovu“.

Ajhorstova je zamoljena da otkrije šta bi mogle da budu nove teme dijaloga Beograda i Prištine pošto „srpska strana želi da raspravlja o kulturnoj i verskoj zaostavštini“, a „Kosovo želi da raspravlja o nestalim osobama“.

„Visoka predstavnica Federika Mogerini do sada je radila tako da, ukoliko obe strane, Kosovo i Srbija, zajedno pristanu da se bave novim temama i raspravljaju o novim sporazumima, EU obezbeđuje dijalog i predstavlja opcije koje bi mogle da budu rešenja. Obe strane su se 27. januara, na primer, složile da raspravljaju o železnici i civilnom letenju kao novim temama. Verujem da je ovo pravi način da se ide naprad, pošto mi ne namećemo bilo koju temu“, odgovorila je Ajhorstova.

Na pitanje da li postoji „tajni sporazum“, načinjen u Briselu između Prištine i Beograda, a po kojem je Beograd obećao da će, između ostalog, na kraju ugasiti svoje opštinske strukture na Kosovu, ona je odgovorila da „kod EU nema „tajnih sporazuma“.

„A, što se tiče Prištine i Beograda, ne vidim da obe strane strane u dijalogu imaju skrivene planove. To je glupost. Da, situacija na severu je veoma složena. Postoje opravdani strahovi i brige među ljudima. Njima se treba baviti, objasniti ih i raditi na njima. Nečinjenjem se ne ide napred“, kazala je Ajhorstova.

Ona je odgovorila i na pitanje o tome „šta je pravna osnova za sporazum o sudstvu, koji predviđa diskriminaciju prilikom zapošljavanja zasnovanu na etničkoj pripadnosti“.

„Sporazum iz dijaloga koji se tiče pravosuđa predviđa sudsko osoblje koje je zaposlila Srbija u kosovske pravosudne strukture. To je prevashodni cilj ovog sporazuma. Potrebno je reći da su kosovski Srbi i dalje slabo zastupljeni u okviru kosovskog pravosudnog sistema. Integracija pravosudnog osoblja koje trenutno zapošljava Srbija uključiće takođe i predstavnike drugih manjina, posebno Bošnjake“, navela je Ajhorstova.

Na pitanje kako izbeći proteste u Prištini koji bi mogli da budu vezani za neke buduće sporazume, Ajhorstova je odgovorila da je „protest demokratsko pravo“, ali da je „nasilje neprihvatljivo“ u bilo kojem obliku.

„Ako se politički poeni mogu ostvarivati samo putem nasilja, onda završite u anarhiji. Političke razlike treba rešavati dijalogom“, rekla je ona.