Plagijati bez uticaja na evrointegracije Srbije

danasBEOGRAD – Rezolucija Evropskog parlamenta (EP), u kojoj se izražava zabrinutost što akademske institucije i predstavnici vlasti Srbije nisu ispitali navode o plagijatima na domaćim univerzitetima, neće imati direktne posledice po našu državu u procesu pregovora o pristupanju EU, niti će se ta tema naći u izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u evrointegracijama, navode za Danas dobri poznavaoci prilika u Briselu.

Kako nam je objašnjeno, ova rezolucija ne obavezuje EK da reaguje, pa samim tim nema nikakvog pritiska, zbog čega je vrlo verovatno da će institucije Srbije ostati neme na stavove evropskih parlamentaraca.

– Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće. One su savetodavni, politički dokument koji EP šalje Savetu i Evropskoj komisiji. Međutim, EP je jedina izabrana politička institucija EU, zbog čega rezolucije ovog tipa imaju veliki politički značaj. Zaključci rezolucija EP jasan su signal državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u koje spada i Srbija, na koje izazove treba da obrate više pažnje u narednom periodu. Ovakve poruke mogu dati do znanja Srbiji koje su to ključne stvari na kojima će Evropa, države članice, njihove političke partije i vladajuće elite, insistirati u daljem toku pregovora – kaže za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik sajta European Western Balkans.

On podseća da obrazovanje nije nadležnost EU već isključivo država članica i da nema prevelikog usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom, pa je na Srbiji da sama reši pitanja koja se tiču kvaliteta obrazovnog sistema. A od toga, dodaje Todorović Štiplija, zavisi gde će se naši građani naći na zajedničkom tržištu rada EU.

Ministar prosvete Srđan Verbić i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović nisu želeli za Danas da komentarišu stavove Evropskog parlamenta.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji izbila je u junu 2014, nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporila verodostojnost doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu. Potom su osporeni doktorati gradonačelnika Beograda Siniše Malog i bivšeg visokog funkcionera DS Aleksandra Šapića. Postupak je jedino završen na Megatrendu, čija komisija je utvrdila da ne postoji osnov za pokretanje postupka za poništavanje Stefanovićeve diplome.

Komisija Univerziteta Union za ispitivanje navoda o plagijatu doktorata Aleksandra Šapića prekinula je rad u februaru prošle godine, nezadovoljna što su javno objavljeni preliminarni rezultati njihovih izveštaja. U međuvremenu, Fakultet za poslovno industrijski menadžment na kojem je Šapić stekao doktorsku diplomu, izašao je iz sastava Univerziteta Union.

Zlatko Stefanović, bivši rektor Uniona, kaže za Danas da zakonski nema ograničenja da se postupak nastavi, jer su diplomu izdali i pomenuti fakultet i Univerzitet Union, ali da je malo verovatno da se to dogodi, s obzirom i da je prethodna komisija jedva sastavljena. Kako saznajemo, Union se od raspada komisije nije dalje bavio optužbama protiv Šapića.

Doktorat aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog već duže vreme je na dnevnom redu Univerziteta u Beogradu, ističe za Danas rektor BU Vladimir Bumbaširević. On dodaje da je za taj slučaj najnadležnije Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka, ali da je cela priča zastala zbog nedefinisane procedure.

– Od Veća smo dobili primedbu da nemamo jasno napisanu proceduru. Veće nije htelo da se izjašnjava dok ne donesemo odgovarajuće pravilnike, a oni bi trebalo uskoro da budu na dnevnom redu Senata – ističe Bumbaširević, precizirajući da su spremni predlozi pravilnika o doktorskim studijama, o postupku utvrđivanja plagiranja, auto-plagiranja, izmišljanja rezultata i krivotvorenja, kao i etički kodeks Univerziteta u Beogradu.

– Nacrti ta tri dokumenta su bili prosleđeni fakultetima na izjašnjavanje. Bilo je dosta primedbi. Na poslednjem sastanku komisije za pravilnik o doktorskim studijama, usaglašeni su stavovi i očekujem da će taj dokument biti na sednici Senata u aprilu – kaže Bumbaširević.

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta, on navodi da je ključna odgovornost mentora i komisije koja procenjuje doktorsku disertaciju, ali da su neophodni i kontrolni mehanizmi, koji će biti ugrađeni u pravilnik o doktorskim studijama na Univerzitetu u Beogradu. Bumbaširević kaže da mentor ubuduće neće smeti da bude član komisije za odbranu doktorata i napominje da takvo pravilo već postoji na jednom broju fakulteta u sastavu BU.

Različita viđenja

Prva verzija pravilnika o doktorskim studijama urađena je u jesen 2014, ali do danas nije usvojena. Na pitanje da li to ukazuje da na BU postoje otpori da se problem plagijata istera na čistac, rektor Vladimir Bumbaširević odgovara odrično, dodajući da „postoje različita viđena uloge mentora u čitavom procesu“.

– Svi se, međutim, slažu da doktorska disertacija treba da sadrži nesumnjiv naučni doprinos određenom naučnom polju i da je mentor taj koji uz kandidata ima najveću odgovornost – poručuje Bumbaširević.