Kosovo tek sporedna tema u kampanji

danasBEOGRAD – Mada i vlast i najveći deo opozicije i dalje ističu da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, a premijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić sprema se da poseti južnu pokrajinu u nedelju, kosovsko pitanje nema veliku važnost u ovoj izbornoj kampanji. Kako za Danas ocenjuju stručnjaci za politiku, Kosovo su zasenile druge teme, pre svega odnos prema evropskim integracijama Srbije i obećanja o „boljem životu“ građana.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, ocenjuje za naš list da je očigledno odsustvo pitanja Kosova iz ove izborne kampanje. On napominje da to ne bi trebalo preterano da nas čudi, budući da Kosovo nije predstavljalo važnu temu ni u poslednje dve kampanje za parlamentarne izbore, 2012. i 2014. godine, „a poznato je i da je interes birača za kosovsku politiku znatno opao poslednjih godina“.

– Stranke proevropske opozicije nisu u mogućnosti da kritikuju politiku vlade prema Kosovu, budući da ona predstavlja logičan nastavak, pa čak i iskorak u odnosu na politiku Cvetkovićeve vlade. Čak i oštri kritičari Aleksandra Vučića nemaju izbora osim da javno podržavaju njegovu politiku prema Kosovu. To nije zbog toga što ovoj politici ne bi imali šta zameriti, već zbog toga što bi to bilo politički neprincipijelno i vrlo slabo prolazilo kod njihovih potencijalnih birača, konstatuje sagovornik Danasa.

Burazer ukazuje da što se desnice tiče, „zanimljivo je da su protivljenje EU i NATO integracijama, kao i protestovanje zbog haških presuda, gotovo u potpunosti zasenili Kosovo kao pitanje od značaja“.

– Zbog čega je tako, teško je odgovoriti, ali verovatno je posledica toga što su birači umorni od pitanja Kosova i u potpunosti svesni ograničenih mogućnosti Srbije da učini nešto više od onog što je postignuto Briselskim sporazumom, zaključuje on.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže za Danas da je Kosovo kao tema zastupljeno jedino kod takozvanih „patriotskih stranaka“ koje optužuju vlast da je izdala srpske interese, ali da se ono ne pominje ni na stranačkim bilbordima ni u predizbornim sučeljavanjima.

– U ovoj kampanji se lome koplja oko tema poput EU integracija, u kontekstu čega se pominje alternativa „Brisel ili Rusija“, kao i oko pitanja da li će građani sutra imati hleba i posla, dok je tema Kosova u dubokoj senci. Ako ostavimo po strani nazive stranaka, stiče se utisak kao da svi nude isto, odnosno ono za šta misle da će imati prođu kod birača, a to je bolji život. Ali, kada prođu kampanje ispostavi se da su takva obećanja mahom bila nerealna, ukazuje Popov.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, saopštio je ove sedmice da će premijer u nedelju posetiti Kosovo. On je kazao da će Vučić boraviti u Leposaviću, gde će razgovarati sa rudarima rudnika „Trepča“, u Zubinom Potoku i u Kosovskoj Mitrovici, gde će obići Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici. „Mislim da se svi ljudi raduju i vesele da ugoste premijera“, kazao je Đurić, gostujući na RTS-u.

„Izvesni su ustupci“

Prema mišljenju Nikole Burazera, biće zanimljivo videti da li će se Kosovo vratiti kao ključna tema u nekom kasnijem periodu, kada proces implementacije Briselskog sporazuma bude u poodmakloj fazi, a Srbija bude prinuđena na neke ustupke koji su već sada izvesni, ali javnost sa njima nije dovoljno upoznata, poput sveobuhvatne normalizacije odnosa, koja će po svemu sudeći predstavljati pravni dokument. „To će, takođe, biti logičan nastavak briselskog dijaloga i procesa pristupanja Srbije EU, ali utisak je da javnost u Srbiji nije u potpunosti svesna ovog problema“, poručuje on.