Čolaku: Kosovo ima poseban razlog da slavi Dan Evrope

TANJUG_maliPRIŠTINA – Ove godine Kosovo ima poseban razlog da slavi 9. maj, Dan Evrope, ocenio je kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku, ukazujući da je Priština u protekla dva meseca napredovala na polju dva glavna instrumenta politike proširenja Evropske unije, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i liberalizacija viza.

„Sada nam je potrebno da učinimo sve što možemo da bismo iskoristili ta dva procesa na najbolji mogući način. U slučaju SAA, fokus je na primeni reformi koje će nas pokrenuti ka sledećem cilju – sticanju statusa kandidata za članstvo u EU“, rekao je Čolaku za portal „European Western Balkans„.

Prema njegovim rečima, reforme koje predviđa SAA poslužiće kao katalizator za ekonomski rast, stvaranje radnih mesta, unapređenje kvaliteta života i jačanje vladavine prava na Kosovu.

„Naš cilj je da dobijamo status kandata za članstvo u EU tokom mandata sadašnjih evropskih institucija“, kaže Čolaku.

On kaže da sadašnji zamah treba iskoristii kao priliku da se pokrenu i drugi motori reformi da bi Kosovo krenulo ka novim dostignućima u procesu pridruživanja EU.

„SAA je naš ‘ugovor za budućnost’ kojim ćemo se približiti EU i u tom procesu dalje razvijati naše društvo“, dodao je kosovski ministar za evropske intergracije.

On ističe da mesto Kosova u Evropi nema alternativu.

„Prošle nedeljesmo bili svedoci okončanja nepravedne izolacije Kosova u najpopularnijm sportu na planeti. EUEF je svojomistorijskom odlukom mladim Kosovcima dala još jedan razlog da osete istinsku pripadnost Evropi. Članstvo i u drugim međunarodnim sportskim udruženjima i šire treba tek da usledi“, kaže Čolaku.

Prema njegovim rečima, ukidanje viza za zonu Šengena je od ogromnog značaja i pružiće praktičnu mogućnost građanima Kosova da prošire svoje poslovne kontakte i posete članove porodice.

„Kosovo je danas stabilnije, konsolidovanije i razvijenije barem delom zahvaljujući procesu vizne liberalizacije“, ocenio je Čolaku.