Lunaček: Isprepletana budućnost Kosova i Srbije

TANJUG_maliBEČ – Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da je evropska budućnost Srbije i Kosova tesno povezana i međusobno uslovljena, zbog čega dve strane treba da rade na unapređenju odnosa.

Preporuka o viznoj liberalizaciji za Kosovo, koju treba da ratifikuju Evropski savet i Evropski parlament, predstavlja „veoma dobar impuls“ koji mora da bude iskorišćen, rekla je Lunaček, koja sutra u Beogradu učestvuje na forumu civilnog sektora u okviru Berlinske inicijative.

Ona ujedno, u razgovoru za portal European Western Balkans, napominje da Priština ne treba sada da spava na lovorikama, već da intenzivira napore kada je reč o odnosima sa Beogradom, uključujući i primenu svih dogovora postignutih u dijalogu.

Prema njenim rečima, vlada u Prištini je uradila mnogo na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju, a sada je na ministrima unutrašnjih poslova članica EU i Evropskom parlamentu da održe obećanje.

Lunaček takođe kaže da je optimistična da će kosovska skupština uskoro ratifikovati dva preostala kriterijuma u pogledu demarkacije granične linije sa Crnom Gorom i time konačno omogućiti građanima da uživaju u slobodi putovanja.

Ukidanjem viza za Kosovo, čitav region zapadnog Balkana biće potpuno integrisan u bezvizni režim EU – suštinsku slobodu „koju  građani svih drugih zemalja u regionu uživaju od kraja 2010“, naglasila je Lunaček.

Kako ocenjuje, ovakav pozitivan razvoj događaja predstavlja značajnu prekretnicu u procesu evropskih integracija Kosova.

Evropska sudbina Kosova u snažnoj je korelaciji sa napredovanjem Srbije i obrnuto, zbog čega je, kako kaže, neophodno da se preduzmu dalje mere kako bi se osigurao kontinuiran razvoj dobrih odnosa između „dve države“.

Konstatujući da se „u svakodnevnom životu situacija znatno promenila u odnosu na pre deset godina“, Lunaček je ukazala da su, kada je reč o primeni dogovorenog, potrebni veći napori svih strana.

Prema njenom mišljenju, puna integracija severa Kosova čini osnovni deo ovog procesa koji obe strane moraju da unaprede pošto je to zajednički ključni faktor na njihovom putu ka članstvu u EU.

Sve u svemu, budućnost Srbije i Kosova ostaje tesno isprepletana, zaključuje Lunaček.