Fajon: Mladi nosioci nove epohe na Zapadnom Balkanu

TANJUG_maliBEOGRAD – Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon poručila je danas da sve važnije inicijative, koje su fokusirane na budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, postavljaju mlade u sam centar i ocenila da su mladi nosioci nove epohe na Zapadnom Balkanu.

Ona je, nakon samita lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, naglasila da se inicijative poput Berlinskog procesa i Brdo-Brijuni, pored opširne agende sa ciljem povezanosti regije i izgradnje infrastrukture, najviše bave povezanošću mladih.

Fajon smatra da je podržavanje mladih u borbi protiv i distanciranju od rasizma, ksenofobije, govora mržnje i diskriminacije na osnovu etničkog porekla, religije ili maternjeg jezika, „jedini pravi put da se postigne istinsko pomirenje u regiji“.

„Mladi, koji imaju mnogo zajedničkog, u istorijskom i duhovnom smislu, moraju da budu nosioci nove epohe na Zapadnom Balkanu, epohe koja odnosi etničke napetosti, a donosi složenu generaciju mladih ljudi koji se poštuju među sobom i teže ka boljoj budućnosti za čitav region“, rekla je Fajon za portal European Western Balkans, a preneo je NIN.

Evropski parlament (EP) bi, kako je navela, trebalo da se uspostavi kao sveobuhvatna platforma za razmatranje pitanja mladih u državama Zapadnog Balkana.

„Kao EU institucija koja predstavlja oličenje civilnog sektora, koji ima izuzetno važnu ulogu u procesu opunomoćenja mladih, Parlament bi morao da preuzme ovu ulogu u kontektu EU integracije zapadnobalkanskih zemalja“, ocenila je Fajon.

Ona je naglasila da poseta Grupe prijatelja Srbije u EP u Beogradu predstavlja odličnu prilku da „krenemo u akciju“ i poručila da bi volela da mladi budu u centru svih zasedanja, politika i odluka koje donosimo.

„Mladi nisu naša budućnost već naša sadašnjost“, zaključila je Fajon.