Mekalister: Srbija se obavezuje da uvede sankcije

TANJUG_maliBEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se Srbija, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, obavezuje da sledi pravila EU i da uvede sankcije, kad i gde su one neophodne.

„Moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, da to ne sme da se toleriše. S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istrorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Eusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi“, rekao je Mekalister za Blic.

On je naveo da to nema veze sa antiruskom politikom, već sa zajedničkim vrednostima EU, a ako je Srbija pozvana da se pridruži, to znači da je spremna da deli i promoviše evropske vrednosti.

„U tome ćemo biti vrlo jasni“, rekao je Mekalister.

Meklister navodi i da je, uprkos Bregzitu, svih šest država zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, te da je najvažnija poruka iz Berlina i Brisela nastavak pregovora i konkretno otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće nedelje.

„To je jasan znak da treba da pomognemo Srbiji, ali je do Srbije da ispuni uslove“, rekao je Mekalister.

On je naglasio i da je kancelarka Nemačke Angela Merkel lično posvećena procesu pridruživanja zapadnog Balkana i da je lični prijatelj Srbije.

„Ona je inicirala berlinski proces i to pokazuje njenu posvećenost i regionu i saradnji sa srpskom vladom“, rekao je Mekalister.

Mekalister: EU posvećena proširenju, posebno na ZB

Izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid mekalister izjavio je danas da Evropska unija, uprkos unutrašnjim i spoljnim izazovima, ostaje posvećena proširenju, posebno na svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Mekalister je rekao da se EU suočava sa brojnim spoljnim izazovima, ali i sa najvećim unutrašnjim izazovom u istroriji EU, izlaskom Velike Britanije. „Britanski referendum je pitanje sa kojim se prvi put suočava EU, ali uprkos unutrašnjim izazovima, mi šaljemo jasnu poruku da EU ostaje posvećena našoj politici proširenja, pogotovo kad je reč o svih šest zemalja EU“, rekao je Mekalister na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u Beogradu.

Mekalister je rekao da je srećan što će Srbija sledeće nedelje otvoriti dva važna poglavlja 23 i 24. „Čestitam, Ivice“, rekao je Mekalister Dačiću na srpskom jeziku.On je naveo da je svestan da proces pridruživanja predugo traje, navodeći da su se svi nadali da će ta poglavlja biti otvorena za vreme holandskog predsedavanja, do kraja juna, ali da to toga nije došlo, budući da jedna zemlja imala određene rezerve.

Mekalister je rekao i da se nada da će Srbija u toku slovačkog predsedavanja, do kraja godine, otvoriti još poglavlja, ali je dodao da o tome ne odlučuje Evropski parlament, već države članice EU.

On je naveo da mu je drago da je ponovo u Beogradu i što „ima priliku da zemlju uvede u evropsku porodicu i da joj pomogne na evrospkom putu“.