Mekalister studentima: Srbiji mesto u EU

TANJUG_maliBEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je danas da je Srbija velika evropska nacija, koja će, kada bude ispunila potrebne kriterijume, rado biti prihvaćena u porodicu evropskih naroda, i dodao da je EU trenutno suočena sa unutrašnjim izazovima koji ne smeju ugroziti najveći mirovni projekat.

On je, u razgovoru sa studentima Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu, govoreći na temu „Evropska budućnost zapadnog Balkana nakon Bregzita“, naglasio da Srbija ima puno prijatelja, kako u evropskim institucijama, tako i zemljama članicama, ali i u EP.

Mekalister je, povodom zabrinutosti da bi referendum u Velikoj Britaniji mogao ugroziti proces proširenja, istakao da je bilo važno da su evrospki lideri na Samitu u Parizu podvukli da je širenje najveće dostignuće EU i da je Unija i dalje privržena tom procesu.

„Ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne treba da ima posledice po proces proširenja“, poručio je on.

Mekalister je izrazio zadovoljstvo što će iduće nedelje biti otvorena dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, ističući da je to trebalo odavno učiniti.

Istovremeno je naglasio da treba građanima Srbije objasniti da je pristupanje EU težak i komplikovan posao koji zahteva vrema ali da će članstvo biti korisno  za svakog građanina Srbije, za biznis i čitavo društvo.

Za to je, kako je naveo, potrebna valdavina prava, jačanje demokratije, borba protiv korupcije, jačanje administracije, veća konkurentnost, ali od toga imaju koristi svi građani.

Takođe je rekao da korist od širenja EU imaju i zemlje članice zbog mira i stabilnosti, koji članstvo donosi sa sobom.

„Da je istorija bila drugačija Srbija bi već bila članica EU, kao Slovenija i Hrvatska, ali nadoknađujete“; podvukao je on.

Mekalister je izrazio uverenje da je ujedinjena Evropa važna za mir i prosperitet na starom kontinentu, jer je prošlost bila puna ratova.

„Mi Evropljani smo pokazali celom svetu šta možemo da učinimo jedni drugima i to posle svih tragedija 19.veka i 20. veka“, podvukao je on rekavši da je njegova poruka da je evropski proces integracije doneo mir zapadnoj i severnoj Evropi.

EU je, kako ističe, više od samo jednog zajedničkog tržišta, već je fantastičan mirovni projekat, projekat sloboda, koji se mora prenositi na generacije, jer nove generacije ne znaju šta znaci ići u rat.

Ujedinjena Evropa je odgovor na velike izazove sa kojima se suočavamo u 21.veku, u kojem nijedna zemlja sama ne može da reši te izazove. To važi za male i velike članice EU. U poređenju sa SAD, Kinom, Indijom, Rusijom svi smo mi male države. Ako želimo da nas čuju, onda to možemo samo ako ujedinimo naše snage“, objasnio je Mekalister.

EU, kako je ponovio, prolazi kroz tešku fazu i suočena je sa spoljnim izazovima uključujući „nerazumno ponašanje Rusije“. Prema njegovim rečima, niko u Evropi ne želi da ima loše odnose sa Rusijom, ali je ona počinila najgore kršenje međunarodnog prava od 1945.godine, a Evropa mora da brani evropske vrednosti, kako se tako nešto ne bi desilo bilo kojoj drugoj zemlji.

„Ja ne govorim o izboru između EU i Rusije. Da Rusija ispunjava sporazum iz Minska mi u Nemačkoj bi bili prvi za ukidanje sankcija“, podvukao je Mekalister.

Što se Velike Britanije tiče on je naveo da je EU po prvi put suočena s tim da jedna članica želi da napusti Uniju, i da je to zbog političara koji su vodili kampanju protiv Unije zasnovanu na lažima i skrivanju istina.

On očekuje da će Velika Britanija napustiti EU do 2020, do idućih izbora u EU i dodao da je neophodno imati dobrosusedske odnose sa tom zemljom.

„Ako britanska vlada sada veruje da može imati pun pristup zajedničkom tržištu oni su dobrodošli, ali će morati da prihvate naša pravila, a to znači da se to tržište oslanja na slobodu kretanja robe, usluga, kapitala i radne snage, a još jedan uslov je da će morati da plate, kao što to čini Norveška“, podvukao je Mekalister.

On je istakao da se mora pokazati drugim zemljama da se može izaći iz EU, ali da to znači i napuštanje mnogih prednosti.

Mekalister veruje da neće biti daljih referenduma u EU, kao ni istupanja iz Unije, a prvi sledeći test, biće, kako je naveo, predstojeći predsednički izbori u Austriji i Francuskoj.