Održano predavanje Dejvida Mekalistera „Evropska budućnost Zapadnog Balkana posle Bregzita“

Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, održao je predavanje 14. jula na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, o Bregzitu, pristupanju Srbije EU i problemima kojima se EU trenutno bavi.

Predavanje pod nazivom „Evropska budućnost Zapadnog Balkana posle Bregzita“ održano je u okviru projekta „Dijalog sa Evropom“, koji zajedno realizuju Fakultet političkih nauka, Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer. Uvodnu reč dali su dekan fakulteta Dragan Simić i Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, dok je završnu reč dao Norbert Bekman-Dirkes, direktor Konrad Adenauer Fondacije u Beogradu.

DEJVID MEKALISTER I STUDENTI FPN

„Mediji u Srbiji često izveštavaju o sitnim problemima u Evropskoj uniji kao da je u pitanju njen raspad i „daju joj čitulju“ praktično svake godine, ali kada je u pitanju Bregzit, suočeni smo sa faktičkim, iako samo delimičnim raspadom Evropske unije, koji predstavlja izuzetno ozbiljan problem“, rekao je Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike. On je izrazio veliko zadovoljstvo što Dejvid Mekalister gostuje na Fakultetu i što će studenti imati priliku da saslušaju analizu aktuelne situacije u Evropskoj uniji od člana Evropskog parlamenta, koji je ujedno i izvestilac Parlamenta za Republiku Srbiju.

dscn3488_0
Nikola Burazer

„Gospodin Mekalister ima zavidnu političku karijeru i iskustvo. Između ostalog, bio je premijer Donje Saksonije i jedan je od vodećih ljudi u vladajućoj stranci u Nemačkoj, Hrišćansko-demokratskoj uniji. Zahvalan sam što je izabrao da provede vreme sa našim studentima i što će im govoriti o tekućoj situaciji u EU i perspektivi naše zemlje za ulazak posle Bregzita“ , rekao je dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić. On je rado napomenuo da će Fakultet uskoro otvoriti svoj Centar za nemačke studije.

DRAGAN SIMIC
Dragan Simić

Mekalister je govorio pred studentima i bivšim studentima o suštini ujedinjene Evrope za mir, slobodu i prosperitet. On snažno veruje da je EU više nego jedinstveno tržište, to je projekat mira, prosperiteta i „naš“ odgovor na izazove. „Nijedna evropska država se ne može sama nositi sa izazovima“, dodao je on. Države članice su male i slabe u odnosu na Rusiju, Kinu i SAD i, prema tome, moraju da se drže zajedno.

On je takođe izrazio duboko razočarenje dok je govorio o Bregzitu i njegovim posledicama, ali se osvrnuo na izjavu Angele Merkel, rekavši da nema potrebe biti grub prema Britancima. Oni su i dalje veoma važan politički i ekonomski partner. „Zato je važno da EU ostane mirna, ali nepokolebljiva“, naglasio je on.

DEJVID MEKALISTER
Dejvid Mekalister

Dejvid Mekalister se osvrnuo na sve što je Srbija uradila i žrtvovala za članstvo u EU i rekao da to nije bilo uzalud. Evropska unija je korisna za Srbiju zbog jačanja vladavine prava, razvijanja efikasnije administracije, jačanja civilnog društva itd. Otvaranje poglavlja 23 i 24 kasni, ali je ipak zasluženo i Srbija treba nastavi sa napornim radom. Srbija ima puno prijatelja unutar EU i njenih institucija, i oni svi pozdravljaju ulazak Srbije u EU, ukoliko se ispune svi kriterijumi.

On je izrazio uverenje o posvećenosti ispunjenju obećanja iz Soluna 2003. godine.

Prisutnima se obratio i direktor Konrad Adenauer Štiftung fondacije u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes koji se zahvalio Mekalisteru na iscrpnom predavanju i Fakultetu političkih nauka što je omogućio da se ovo predavanje održi.

NORBERT BERKMAN DIRKES
Norbert Bekman-Dirkes

Galerija

European future of the Western Balkans after Brexit