Održana tribina „Šta nas očekuje u poglavljima 23 i 24?“

„Ono što nas očekuje sada nije samo mukotrpan rad, već nešto mnogo važnije – promena svesti i razmišljanja“ – naglasila je Milica Kolaković-Bojović tokom tribine koju su organizovali Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer.

Tribina pod nazivom „Šta nas očekuje u poglavljima 23 i 24?“, održna je u petak, 12. avgusta, u prostorijama Tanjug press centra kao deo projekta Prema Evropi (Towards Europe) na kojem rade ove dve organizacije.

BURAZER, MISCEVIC, ANTONIJEVIC
Nikola Burazer, Tanja Miščević i Milan Antonijević

Panelisti su bili Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Milica Kolaković-Bojović, predsednica Saveta za sprovođenje akcionog plana za poglavlje 23, Milan Antonijević, direktor Komiteta za ljudska prava – YUCOM i koordinator radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Moderator tribine bio je Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, a uvodnu reč dao je Nemanja Todorović Štiplija, predsednik Centra savremene politike i glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

Tanja Miščević je i ovog puta istakla značaj poglavlja 23 i 24 i naglasila da nije suština u tome postati zemlja članica EU, već usvojiti standarde, usaglasiti se sa vrednostima u koje ogromna većina nas veruje i postati ugledna i poštovana država koja će svojim građanima obezbediti prava i usluge koje zaslužuju.

Milica Kolaković-Bojović je podelila sličnu misao i uputila kritiku javnosti na način na koji se odnosi prema poglavlju 23 – o poglavlju se uglavnom raspravlja iz ugla visoke politike, iz perspektive koja se svodi na izbor između Moskve i Brisela, dok se prava suština poglavlja (nezavisno sudstvo, borba protiv korupcije i visok nivo zaštite ljudskih prava) zanemaruje.

MILICA KOLAKOVIC-BOJOVIC I BOJAN ELEK
Milica Kolaković-Bojović i Bojan Elek

Obe su se usaglasile sa svojim kolegama iz civilnog sektora, Milanom Antonijevićem i Bojanom Elekom, da je međusektorska saradnja veoma potrebna da bi se povećala efikasnost posla koji iziskuje svu moguću ekspertizu. Panelisti se stoga nadaju da će „medeni mesec“ vladinih institucija i civilnog sektora duže trajati.

Projekat „Prema Evropi“ nastaviće se na jesen.

What awaits us in Chapters 23 and 24?