Predstavljanje vodiča „Evropski parlament i Srbija“

TANJUG_maliBEOGRAD – Vodič „Evropski parlament i Srbija“, čiji je autor urednik portala „European Western Balkans“ Nemanja Todorović Štiplija, a koji prikazuje rad EP i njegovu ulogu u pregovorima o članstvu Srbije u EU, biće predstavljen danas u Domu Narodne skupštine.

Na skupu će, osim autora, govoriti izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i direktor beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer Norbert Bekman-Dirkes.

Štiplija za Tanjug uoči predstavljanja vodiča kaže da je za Evropsku uniju veoma značajno širenje informacija o radu evropskih institucija, kao i jačanje onih institucionalnih kapaciteta Srbije koji su u kontaktu sa evropskim organima.

„Sarađujući sa različitim telima Skupštine Srbije, sa poslanicama, kao i sa medijima, u protekle dve godine došli smo na ideju da bi vodič koji bi razjasnio mesto Evropskog parlamenta u institucionalnom okviru Evropske unije, kao i mesto nacionalnog parlamenta u procesu pristupanja neke zemlje EU, bio više nego korisno štivo“, navodi Štiplija.

On kaže da je posebna pažnja u vodiču posvećena procesu stvaranja rezolucije EP o Srbiji i odnosu EP i Skupštine Srbije preko Zajedničkog parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Prema njegovim rečima, vodič je namenjen narodnim poslanicama i poslanicima, medijima, ali i svima onima koji bi želeli da bolje razumeju Evropu i njene institucije, zbog čega se u njemu nalazi i pregled institucionalnog okvira EU.

„Vodič je i dodatni doprinos civilnog društva radu Narodne skupštine, Odeljenju za evropske integracije, Odboru za evropske integracije, kao i Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje“, naveo je Štiplija.