Tribina “Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju Evropskoj uniji”

Druga po redu tribina, koju su u okviru projekta Prema Evropi, organizovali Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer, održana je 26. septembra u prostorijama Tanjug press centra. Govorili su Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika „Vreme“, i Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima.

TANJA MISCEVIC
Tanja Miščević

Učesnici tribine saglasili su se da najpre možemo očekivati otvaranje poglavlja 5, koje se tiče javnih nabavki, poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja i poglavlje 26, koje se bavi obrazovanjem i kulturom. Pored toga, Tanja Miščević smatra da je otvaranje pet poglavlja godišnje sasvim dobar rezultat i da je moguće da do 2018. godine budu otvorena sva pregovaračka poglavlja koja Srbiji stoje na putu za pristupanje Evropskoj uniji, uz zatvaranje nekoliko drugih pregovaračkih poglavlja. Naglasila je i da je Srbija obećala promenu Ustava krajem 2017. godine, ali da to ne uključuje nužno i promenu izbornog zakona.

SRDJAN MAJSTOROVIC
Srđan Majstorović

Srđan Majstorović, takođe, vidi poglavlje 5 kao prvo koje bi Srbija mogla da otvori, jer je nužno povezano sa poglavljem 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, a koje Srbija već otvorila 18. jula. Majstorović navodi i da je Srbija dovoljno rano počela da usklađuje svoj pravni sistem sa pravom Evropske unije, i optimističan je po pitanju daljeg otvaranja pregovaračkih poglavlja jer je Srbija već otvorila dva najznačajnija 23 i 24. Pored ta dva poglavlje, prema Majstoroviću, veću prepreku mogu činiti poglavlja koja se odnose na poljoprivredu, životnu sredinu i strukturalne fondove.

DEJAN ANASTASIJEVIC
Dejan Anastasijević

Pitanje bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske može uticati na evropski put Srbije, smatra Dejan Anastasijević. Sporan je Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, koji smeta Hrvatskoj ne zbog branitalja, već zbog optužnice protiv funkcionera HDZ-a Vladimir Šeksa. Takođe, Hrvatska će insistirati na pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, zatim još uvek nije rešen spor oko granice na Dunavu, a moguće je da će u prvi plan doći i pitanja nestalih i ratne odštete. Od susednih zemalja, Srbija ima nerešeno pitanje vlaške nacionalne manjine koje posebno interesuje Rumuniju, a istakao je i da je moguće da će Bugarska insistirati na pravima Bugara u Srbiji. Smatra da nam je u takvoj situaciji potrebna racionalna i fleksibilna diplomatija.

NEBOJSA LAZAREVIC
Nebojša Lazarević

Prema mišljenju Nebojše Lazarevića, Srbija ima dobru početnu poziciju po pitanju poglavlja 7, koje se odnosi na intelektualnu svojinu, jer domaće zakonodavstvo prati evropske tokove u navedenoj oblasti. Poglavlje 20 ne bi trebalo da bude veći problem jer se tiče preduzetništva i industrijske politike, a u tim oblastima Evropska unije nema puno nadležnosti. Poglavlja koja ne sadrže merila, poput poglavlja 28 koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlje, takođe ne bi trebalo da budu veća prepreka. Prema njegovom mišljenju, bitno je unaprediti i rad državne uprave kako bismo na pravi način mogli da sprovedemo u delo propisano zakonodavstvo i iskoristimo prednosti evropskih fondova.