BEOGRAD – “Evropska izborna noć 2024”, održana je u 9. juna u Beogradu. Ovaj događaj organizovan je povodom završetka četvorodnevnog glasanja u 27 država članica. Kao i pre pet godina, mesto okupljanja bio je hotel Metropol Palace, a organizatori Delegacija EU u Srbiji i portal European Western Balkans.

Gosti su imali su priliku da uživo iz Brisela prate prve rezultate izbora za Evropski parlament, da neformalno glasaju za neku od grupacija iz EP,  te da učestvuju u kvizu na EU teme.

Među zvanicama su se našli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadori Francuske i Italije, Pjer Košer i Luka Gori, ministri Goran Vesić i Usame Zukorlić, potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, predstavnici opozicionih partija, te pripadnici organizacija civilnog društva i urednici medija. Višečasovni program vodili su Vanja Đurić, novinarka TV N1, i Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike.

U ime organizatora prisutnima su se obratili Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, i Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike i glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

Prethodno Konferencija Centra savremene politike „Osnove na prvom mestu: Stanje demokratije i borba protiv korupcije u Srbiji“ održana u Beogradu