Prošli projekti


EU Media Talks

Septembar 2016 – januar 2017._lx_2582
Projekat „Razgovori sa medijima o Evropskoj uniji“ (EU Media Talks) predstavlja niz radnih doručaka sa predstavnicima medija na kojima se razgovara o različitim temama od značaja za Evropsku uniju. Gosti na radnim doručcima su međunarodni stručnjaci i donosioci odluka na evropskom nivou. Projekat zajednički realizuju Centar savremene politike (European Western Balkans) i Fondacija Fridrih Ebert. U 2016. godine u okviru projekta održana su tri radna doručka, na kojima su gosti bili Knut Flekenštajn, poslanik u Evropskom parlamentu u izvestilac za Albaniju, Džejms Ker-Linzi, profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Tamaš Boroš, ko-direktor think tanka Policy Solutions iz Budimpešte.


Evropski parlament u procesu pridruživanja Srbije EU

Septembar 2016.
U okviru projekta „Evropski parlament u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, objavljen je vodič o radu Evropskog parlamenta i njegovoj ulozi u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Evropski parlament i Srbija, u izdanju Centra savremene politike i Fondacije Konrad Adenauer. Vodič je predstavljen u Narodnoj skupštini Republike Srbije 19. septembra, a ovom prilikom su govorili i Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.


Zapadni Balkan: Budućnost integracije

Decembar 2016. – Novembar 2017.
Projekat „Zapadni Balkan – Budućnost integracije“, koji Centar savremene politike preko portala European Western Balkans implementirao je u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država (Balkan Trust for Democracy of the German Marshall Fund of the United States) započeo je u decembru 2016. godine i trajao do novembra 2017. godine. U okviru projekta, portal European Western Balkans je objavljivao tekstove, analize i intervjue na temu bezbednosti na Zapadnom Balkanu, baveći se pre svega pitanjima EU i NATO integracija, kao i migrantske krize i terorističkih, ekstremističkih i drugih bezbednosnih pretnji. Tekstovi objavljeni u okviru ovog projekta mogu se naći na sekciji Security in the Western Balkans portala European Western Balkans. Pored sadržaja na portalu, Centar savremene politike i European Western Balkans je  organizovao niz događaja u različitim državama Zapadnog Balkana koji će se ticati pomenutih tema i biti namenjeni pre svega predstavnicima medija.