Cilj projekta „Demokratija u Srbiji: Ključ uspeha EU integracija“ je podrška procesu evropskih integracija Srbije i unapređenju demokratskih institucija kao preduslovu za članstvo u Evropskoj uniji izveštavanjem o odabranim temama koji se tiču stanja demokratije u Srbiji, a koje su od ključnog značaja za uspešnost procesa pristupanja EU.

Ipak, veliki broj pokazatelja ukazuje da se stanje demokratije u Srbiji pogoršava paralelno sa procesom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Alarmantni su podaci koji ukazuju na eroziju slobode medija u poslednjih nekoliko godina, a veliku zabrinutost izazivaju i izveštaji koji se tiču izbornog procesa, vladavine prava i građanskih sloboda. I pored formalnog progresa u procesu pristupanja, jasno je da će problemi u vezi sa stanjem demokratije u zemlji imati odlučujuću ulogu kada je u pitanju mogućnost pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Zbog toga je neophodno uticati na diskurs o evropskim integracijama izveštavanjem o problemima u vezi sa stanjem demokratije u zemlji, a koji su od fundamentalne važnosti za uspešnost ovog procesa. Neka od ovih pitanja, poput vladavine prava, predstavljaju deo pregovaračkih poglavlja, dok su neka druga – poput funkcionisanja demokratskih institucija, u potpunosti van formalnog procesa pregovora.

Povezane vesti