Publikacije

pregled-dijaloga-beograda-i-pristineSporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova: Pravna i politička analiza

Autori: Đorđe Bojović i Nikola Burazer

Godina: 2018

Cilj ove analize je da objasni i pruži praktične i konkretne preporuke za predstojeći sporazum, i detaljno istraži moguća, kreativna rešenja. Bez ikakve namere da se upušta u debatu o mogućim teritorijalnim promenama, ova analiza namerava da pruži preporuke koje su generalno primenjive.

Preuzmite: ENG


pregled-dijaloga-beograda-i-pristineStanje demokratije u Srbiji 2018: izveštaj iz senke

Autori: Nikola Burazer i Aleksandar Ivković

Godina: 2018

Oslanjajući se na kriterijume za članstvo u EU iz Kopenhagena, kao i izveštaje Evropske komisije o državama kandidatima, „Stanje demokratije u Srbiji 2018 pokriva pet oblasti: izbore, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i slobodu izražavnja. Izveštaj pokriva period od 1. novembra 2017. do 23. septembra 2018. i predstavljen je u Beogradu.

Preuzmite: SRB| ENG


Democracy in Progress 2017Democracy in Progress : shadow report on political Copenhagen criteria in Western Balkans EU candidate states

Autori: Nikola Burazer, Krisela Hackaj, Ardita Shehaj, Ivan Stefanovski

Godina: 2017

Ova publikacija je izdata u saradnji sa Institutom za saradnju i razvoj iz Tirane i predstavlja analizu pet oblasti: stanje demokratije, sloboda izražavanja i regionalne odnose četiri kandidata za članstvo u EU: Srbije, Albanije, Makedonije i Crne gore.

Preuzmite: ENG


Budućnost dijalogaBudućnost dijaloga: normalizacija odnosa sa Kosovom i evropske integracije Srbije

Autori: Nikola Burazer [Ur.], Ksenija Marković, Maja Bjeloš, Dragan Popović, Igor Novaković, Milica Andrić

Godina: 2016

Publikacija predstavlja zbornik radova o različitim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine i očekivanoj punoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, a njeni autori su predstavnici nekoliko različitih organizacija civilnog društva. Zbornik je nastao kao rezultat projekta Razumljivo o Evropi, koji zajednički realizuju Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer.

Preuzmite: SRB


Evropski parlament i SrbijaEvropski parlament i Srbija: uloga Evropskog parlamenta u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji

Autori: Nemanja Todorović Štiplija

Godina: 2016

Vodič „Evropski parlament i Srbija“ je namenjen narodnim poslanicama i poslanicima Skupštine Srbije , medijima, ali i svima koji žele bolje da razumeju Evropu i njene institucije, prikazuje rad Evropskog parlamenta i njegovu ulogu u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Preuzmite: SRB


reforma sistema nacionalnih manjinaReforma sistema reprezentacije nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Autori: Nikola Burazer

Godina: 2016

Publikacija „Reforma sistema reprezentacije manjina u Narodnoj skupštini Republike Srbije“ predstavlja Policy Brief na temu reforme u ovoj oblasti s osvrtom na evropske integracije, bilateralna pitanja Srbije sa susednim državama, kao i očekivane izmene Ustava i reforme celokupnog političkog i izbornog sistema.

Preuzmite: SRB


pregled-dijaloga-beograda-i-pristinePregled dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Autori: Nikola Burazer

Godina: 2015

Publikacija predstavlja koncizan pregled procesa Briselskih pregovora od 2013. do 2015. godine uz infografkom, koji predstavlja vizuelnu prezentaciju toka dijaloga.  Cilj publikacije je da informiše i pojasni ovaj politički proces široj javnosti.

Preuzmite: SRB| ENG


Advertisements