01. 10. 2019. Izveštaji , Stanje demokratije

Oslanjajući se na kriterijume za članstvo u EU iz Kopenhagena, kao i izveštaje Evropske komisije o državama kandidatima, „Stanje demokratije u Srbiji 2019“ pokriva pet oblasti: izbore, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i slobodu izražavnja.

“Stanje demokratije u Srbiji 2019” treći je po redu godišnji izveštaj iz senke koji Centar savremene politike / EWB objavljuje na ovu temu, a pokriva period od 1. novembra 2018. do 31. avgusta 2019. godine.

Ovaj period, navodi se u izveštaju, obeležen je masovnim građanskim protestima, bojkotom parlamenta i najavljenim bojkotom izbora, a krizu demokratije u zemlji prepoznale su i relevantne organizacije poput „Fridom Hausa“, u čijem poslednjem izveštaju je Srbija pala iz kategorije „slobodnih“ u kategoriju „delimično slobodnih“ zemalja.

Centar savremene politike / European Western Balkans objavljuje ovaj izveštaj u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji sporovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske.

Autori: Nikola Burazer, Aleksandar Ivković

  • Izvestaj-iz-senke-Stanje-demokratije-u-Srbiji-2019.pdf pdf (955kb) [ preuzmi ]