20. 10. 2020. Izveštaji

Ovaj dokument ima za cilj da istraži jednu od najvećih kineskih “braunfild” investicija u Srbiji – u Rudarsko-topioničarski basen RTB Bor. Iako je kupovinu RTB-a Bor od strane “Ziđina” nekoliko zvaničnika i eksperata prikazalo kao “svetlo na kraju tunela”, ozbiljna pitanja pratila su proces njegove privatizacije i način na koji njegov rad utiče na životnu sredinu.

Unazad nekoliko godina, Kina se u javnosti prikazuje kao jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji. Međutim saradnja između Srbije i Kine nije ograničena samo na privredu, već obuhvata i političku saradnju kako na državnom tako i na partijskom nivou, kao i saradnju u oblasti tehnologije, kulture, obrazovanja, pa čak i vojnu saradnju, navodi se u uvodu.

Ova publikacija je izrađena od strane Centra za savremene politike (CCP) iz Beograda, Srbija, uz podršku Centra za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE), Vašington D.C. Dokument ne reflektuje stavove CIPE-a niti bilo kog od zaposlenih. CIPE nije odgovoran za tačnost informacija koje su uključene u ovaj izveštaj.

Autori: Igor Novaković, Nemanja Todorović Štiplija

  • Privilegovani-prijatelj-Kakve-koristi-ima-Srbija-od-prodaje-RTBa-Bor.pdf pdf (626kb) [ preuzmi ]