Borelj se zahvalio civilnom društvu Srbije na predlozima o metodologiji proširenja

BRISEL – Visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj zahvalio se organizacijama civilnog društva iz Srbije na predlozima o novoj metodologiji proširenja EU.

“Želeli bismo da vam se zahvalimo na vašem zanimljivom predlogu koji sadrži preporuke u cilju poboljšanja efektivnosti procesa integracija EU na Zapadni Balkan, koji su napisale brojne istaknute organizacije civilnog društva iz Srbije. Ove preporuke će doprineti debati o tome kako da se proces učini efektivinijim i postigne bolje rezultate kako za region, tako i za EU. Cilj nedavno objavljene komunikacije Evropske komisije “Poboljšavanje procesa pristupanja – Verodostojna perspektiva EU za Zapadni Ballan” je upravo da učini proces verodostojnijim, dinamičnijim i predvidljivijim”, stoji u Boreljovoj poruci.

Visoki predstavnik je ponovio da organizacije civilnog društva i istraživačke organizacije u Srbiju ostaju značajan partner na zajedničkom poduhvatu integrisanja Zapadnog Balkana u EU i da se raduje i narednim razmenama ideja u budućnosti.

Sedam vodećih organizacija civilnog društva za pitanja evropskih integracija iz Srbije pridružile su se u februaru diskusiji o najboljem načinu za reformu procesa širenja Evropske unije.

Dokument pod naslovom “Integrisanje Zapadnog Balkana: Izgradnja evropske budućnosti” objavili su Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Evropski pokret u Srbiji (EMINS), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Prethodno Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU