Datum
28. 09. 2020.
Vreme
13:00 - 14:00
Lokacija
Zoom

Centar savremene politike / European Western Balkans u ponedeljak će predstaviti svoj četvrti godišnji izveštaj iz senke o stanju demokratije u Srbiji.

Cilj izveštaja, koji će biti objavljen na srpskom i engleskom jeziku, jeste analiza i “dopuna” pet oblasti koje Evropska komisija prati u svojim izveštajima o Srbiji: izbore, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i slobodu izražavnja. U pitanju su politički kriterijumi za članstvo države kandidata u Evropskoj uniji.

Prethodnih godina, izveštaji su zabeležili pogoršavanje uslova za održavanje slobodnih i fer izbora, pogoršavanje kvaliteta rada Narodne skupštine, kao i sve lošije uslove za slobodno delovanje organizacija civilnog društva i profesionalnih medija.

Ovogodišnje “Stanje demokratije u Srbiji” pokriva period od 1. oktobra 2019. do 31. avgusta 2020. Ovaj period uključuje i uvođenje vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19, održavanje izbora koji je bojkotovala većina opozicije, nasilne proteste početkom jula i druga dešavanja od značaja za političke kriterijume za članstvo u EU.

Za razliku od prethodnih godina, objavljivanje ovogodišnjeg “Stanja demokratije” biće direktno praćeno objavljivanjem samog izveštaja Evropske komisije, koje je najavljeno za 6. oktobar 2020. Objavljivanje ova dva izveštaja u kratkom razmaku pruža priliku za njihovo detaljno poređenje.

Prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije bio je vrlo kritičan kada je reč o stanju u političkim kriterijumima u Srbiji, a posebno je istaknuto pogoršavanje rada parlamenta.